Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Raspust uz knjigu
 
 

Raspust uz knjigu

knjigeIako đaci raspust najradije provode u igri i razbibrizi, stručnjaci smatraju da je neophodno da se znanje stečeno u školi obnavlja i praktično primenjuje, da se ne bi svakog septembra kretalo ispočetka.

Bez obzira na to da li su opravdali očekivanja, leto je, kažu, vreme da se đaci odmore i rade sve ono čega su se tokom školske godine odricali.  Pojedini učenici kažu da im je dosta knjige, drugi navode da će tokom leta igrati igrice ili gledati televizor sa drugovima.

Trka za ocenama, smenjivanje kontrolnih i pismenih zadataka, umorili su decu. Sada im treba dozvoliti da rade ono što im prija i u čemu su uspešni. Međutim, i tada, bez obzira na uzrast deteta, napominju stručnjaci, usmerenje odraslih mora da postoji.

"Na roditeljima je da organizuju raspust - da ne bude samo organizovanje zabava, jer će onda biti bazen-kuća ili sportski teren-kuća, eventualno druženje po kućama ili kafićima ili što bi oni rekli - neko dosađivanje", izjavila je pedagog OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu Jelena Vujičić.

Za učenike nižih razreda, posebno onih koji su završili prvi razred - čitanje je obavezno. "Ne smeju da prave velike pauze, jer ako prave, onda gube od onog znanja koje su stekli, onda idemo ispočetka sledeće godine", kaže učiteljica Gordana Damljanović.

Dete ne mora da čita lektiru ako to ne želi, već nešto što mu je zanimljivije, savetuju psiholozi. Probudite njegovo interesovanje, gde god da ste, svaku situaciju na prihvatljiv način povezujte sa gradivom koje je učilo, budite kreativni u postavljanju zadataka, neki su od saveta.

"Na primer, da prepoznaju povrće ili voće, biljke u nekoj bašti, na nekoj livadi, šta je luk, paradajz, krompir, kako on raste. Kad putuju negde na letovanje, da pronađu to mesto na karti, da saznaju što više o tom mestu", istakiče psiholog u OŠ "Milan Rakić" u Beogradu Marina Bunić.

I ove godine, u mnogim gradovima u ponudi su različite radionice koje su besplatne. Rodiće se nova prijateljstva, naučiće se mnogo toga i, što je najvažnije, manje će se sedeti u kući, a vreme pred televizorom i računarom svesti na razumnu meru.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.