Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Protest putara
 
 

Protest putara

putari_protestBlokirano nekoliko saobraćajnica u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu zbog štrajka zaposlenih u preduzećima koja posluju u okviru "Nibens grupe". Radnici traže da se reši pitanje opstanka tih firmi.

Zaposleni u preduzećima koja posluju u okviru "Nibens grupe" blokirali su nekoliko saobraćajnica u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, tražeći da se reši pitanje opstanka tih firmi i problema zaposlenih.  Putari su od jutros u 9 sati u Beogradu blokirali Ustaničku i Kruševačku ulicu, pa se u tom delu grada stvaraju velike saobraćajne gužve, dok su vozila GSP-a koja idu tom trasom preusmerena.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je Tanjugu da su u Novom Sadu blokirani putevi na pet lokacija, u Kragujevcu je zatvoren izlaz iz tog grada kod krsta, dok je, prema njenim saznanjima, blokiran i jedan od prilaza Nišu.

Vukanovićeva je rekla da su zaposleni u preduzećima koje su članice "Nibens grupe" imali sindikalne zborove, nakon kojih su se sponatno odlučili na blokade puteva, ali nije želela da precizira kako će se dalje odvijati protesti, jer, kako je rekla "to zavisi od nadležnih koji radnike treba da uključe u priču o tome šta će se dešavati sa ovim preduzećima".

Radnici preduzeća "Nibens grupe" traže da im se omogući da nastave sa radovima na Koridorima 10 i 11.

Vukanovićeva je ranije izjavila da ta preduzeća duguju bankama ukupno oko 110 miliona evra i još gotovo toliko dobavljačima i dodala da je reč o sudbini 5.000 zaposlenih u preduzećima koja posluju u okviru "Nibens grupe", čiji je većinski vlasnik Milo Đurašković uhapšen u maju.

Sindikat traži i da se tim preduzećima obezbede sredstva za obrtni kapital, energenti, rezervni delovi, sredstva za isplatu zaostalih zarada i da se raskinu kupoprodajni ugovori za pojedina od tih preduzeća u slučajevima kada su za to ispunjeni uslovi.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetku saopštilo je prošle nedelje da je u Vladi Srbije postignut dogovor o početku reorganizacije "Nibens grupe", čija će preduzeća nastaviti da rade na započetim poslovima kako bi bila u mogućnosti da isplate dugove zaposlenima, bankarskom sistemu, privredi i državi.

Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz "Nibens grupacije", postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima radi finansijskog i operativnog restrukturiranja Grupe, koji podrazumeva i stvaranje uslova za deblokadu računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta koji će koordinirati rad grupacije, a čiji će zadatak biti održavanje kontinuiteta proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća.

Vlasnik "Nibens grupe" i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz "Nibens grupacije", uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili FAM za 32 miliona evra.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.