Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba skulptura i kolaža "Deus Sive Natura“ Milorada Tepavca Tepe u Galeriji "Mostovi Balkana"
 
 

Izložba skulptura i kolaža "Deus Sive Natura“ Milorada Tepavca Tepe u Galeriji "Mostovi Balkana"

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na otvaranje izložbe skulptura i reljefnih kolaža „Deus Sive Natura“ Milorada Tepavca Tepe koja će biti otvorena u petak 3. maja 2019. godine u 20 časova u Gradskoj Galeriji „Mostovi Balkana“ u Kragujevcu.

 

Izložba je posvećena autorovom profesoru akademiku i vajaru Nikoli Koki Jankoviću. U duhu realističke filozofije Baruha Spinoze izložba nosi naziv Bog i priroda su isto. Tepavac svoje stavove o životu, prirodi, Bogu, duhu, duši i umetnosti prenosi na svoje reljefne kolaže i skulpture.

„Trajnost je upravo ono što novi umetnici nemogu da postignu, a novac pristiže za sve te predstave, video snimke, izvođenja i privremene instalacije, koja već sledeće nedelje bivaju razmontirane i bačene“.

Džon Apdajk

„Potraži moje lice“

„Sve počinje i završava se prazninom, Ipak ta praznina nije bezživotna već je – kao i tvorac – jedan iskričav izvor koji bivstvuje van vremena i iz kog potiču ti promenljivi oslonci – forme, ideje, pristupi. Mi stalno, makar i nakratko, moramo stremiti ka tome da dopremo do praznine u nama“.

Piter Bruk (1925) (Intervju – Politika 24. 9. 2016.)

Pre petnaestak godina počeo sam da radim male skulpture u kojima, eksperimentišući sa Zlatnim presekom, pokušavam da iznesem svoje stavove o životu, prirodi, Bogu, duhu, duši i umetnosti – formama koje su bliske nekoj vrsti Zigurat kula. Za razliku od Zigurat kula koje su nastale u Mesopotamiji i imaju stepenastu strukturu i do sedam terasa ( Vavilonska kula – Herodot ) – moje „kule“ imaju samo tri: ŽIVOT – PRIRODA – NADGRADNjA.

Koristeći asocijativne forme za svoje iskaze, osećajući se baštinikom svega što se desilo u umetnosti od Altamire i Laskoa do danas, osećam dolazak figurativnosti u dosadašnje moje znakovno „pismo“.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži