Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Bol u leđima: Šta ga izaziva?
 
 

Bol u leđima: Šta ga izaziva?

Bol u donjem delu leđa jedan je od najčešćih razloga zašto ljudi izostaju sa posla i posećuju doktora. Četiri od pet osoba pati od bolova u donjem delu leđa, a nedavno istraživanje pokazalo je kako je ovo jedan od najčešćih izvora bola kod ljudi.

Položaj u kom spavate može biti razlog zašto osećate bol u leđima. Spavanje na stomaku može povećati pritisak na vaše zglobove i mišiće.

Ukoliko spavate na leđima ili po strani, vaša kičma biće u neutralnom položaju i izdužena. Ukoliko su vam ovi položaji neugodni, stručnjaci predlažu nabavljanje tankog jastuka kako bi izdigli kukove i smanjili pritisak na ligamente i mišiće.

Ukoliko pušite, ne samo da uništavate pluća već imate i veću šansu da dobijete bolove u leđima.

Finski istraživači su otkrili da osobe koje puše imaju za 31 odsto veći rizik da iskuse bol u leđima. Iako nisu apsolutno sigurni zašto je to tako, oni veruju da pušenje smanjuje dotok krvi u kičmu.

Pogrešne cipele takođe mogu biti jedan od uzročnika. Visoke štikle mogu uticati na savijenost leđa i izazvati da se karlica pomeri napred, što izaziva bol u leđima, sudeći po istraživanju Američke asocijacije kiropraktičara.

Depresija možda potpada pod mentalne bolesti, ali ona takođe može uzrokovati i fizički bol. Istraživači sa Univerziteta u Alberti u Kanadi otkrili su da osobe koje pate od depresije češće pate od bolova u leđima i vratu.

U studiji koju su sproveli istraživači sa Temple univerziteta, otkriveno je da slanje poruka putem mobilnog telefona izaziva bol u leđima, ramenima i vratu.

„Ovo što smo do sada uočili izuzetno je slično simptomima od kojih pate osobe koje previše vremena provode za računarom“, izjavila je Džudit Gold, profesor epidemiologije.

Ranije studije već su potvrdile da višečasovan rad ispred kompjutera može povećati rizik od dobijanja bola u leđima. Samo sedenje povećava pritisak na pršljenove u poređenju sa stajanjem.

Izvor:B92

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži