Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac: Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu
 
 

Kragujevac: Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu

Multimedijalna izložba fotografija i kadrova filmova „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu” postavljena je u kragujevačkom Narodnom muzeju. Filmovi su iz arhiva Jugoslovenske konoteke a autori izložbe su Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva, i Božidar Marjanović, stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke.

 

Kako bi pronašli najzanimljivije kadrove i fotografije, autori izložbe pregledali su na hiljade metara filmske trake, snimaka iz perioda od 1914. do 1918. godine, koji se nalaze u arhivi Kinoteke. Izložba je koncipirana po hronološkom principu, gde kroz četrdesetak panoa sa reprodukovanim fotografijama i kadrovima filmova ovog temata i iscrpnim tekstom, vode posetioca saznanju o Srbiji i Srbima u jednoj od najvećih kataklizmi 20. veka, kao i saznanju o filmu sa dokumentarnog, ali i propagandnog, naposletku, i umetničkog aspekta. Snimci iz kojih su preuzeti frejmovi delo su srpskih pionira filma, savezničkih snimatelja, kao i snimatelja zemalja okupatora. Jedan od segmenta izložbe su igrani filmovi, među kojima su, opet izdvojeni domaći akteri u inostranim kinematografijama.

Za izložbu su korišćeni filmovi pionira srpskog filma i snimatelja savezničkih zemalja i zemalja okupatora. Posetioci Narodnog muzeja će biti u prilici da do 23. decembra pogledaju dva filmska programa koja idu uz izložbu. Posebno je zanimljiva mogućnost gledanja pokretne slike pomoću aplikacije za mobilni telefon koja se preuzima na licu mesta. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

foto: Foursquare

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži