Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Novi poslovni poduhvat Dragana Šolaka i SBB-a
 
 

Novi poslovni poduhvat Dragana Šolaka i SBB-a

Kompanija Kolberg Kravis Roberts (KKR) saopštila je da je potpisala konačan sporazum o preuzimanju SBB/Telemah grupe od kompanije Mid Europa partners.

Na čelu SBB – Srpske kablovske mreže ostaće tim predvođen osnivačem kompanije Draganom Šolakom, koji će zadržati znatan udeo u SBB-Telemah grupi.

Podsetimo, Šolak je najpre osnovao firmu KDS u rodnom Kragujevcu 2000.godine, da bi tokom 2002. i 2003. godine integrisanjem kablovskih distributera širom Srbije nastao SBB, koji kasnije ulazi u zajednički posao sa Telemah grupom.

SBB-Telemah grupa je vodeći kablovski i internet operator u jugoistočnoj Evropi, a od 2012. i operator fiksne telefonije na tržištu sa 20 miliona potrošača. Posluje u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji i ima oko 1,7 miliona kablovskih i pretplatnika na satelitsku TV, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.

Finansijski detalji najnovije transakcije, međutim, nisu objavljeni.

Direktor tima KKR za telekomunikacije i tehnologiju Henrik Kraft je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa Šolakom i njegovim timom, koji je izgradio “snažnu i sofisticiranu TV i komunikacionu platformu”. Kraft je dodao da se u KKR raduju što će podržati dalji razvoj SBB.

- To je naša prva direktna investicija u jugoistočnoj Evropi - naglasio je suosnivač KKR Henri Kravis dodajući da je kompanija investirala u više od 40 evropskih kompanija iz 12 zemalja.

KKR je, inače, globalna investiciona firma koja je na kraju juna upravljala imovinom vrednom 83,5 milijardi dolara.

Šolak je istakao da će iskustvo, znanje, globalni resursi i mreža kompanije KKR biti veoma značajni za SBB u narednoj fazi razvoja. To, međutim, nije jedini poslovni potez ovog Kragujevčanina.

Pre par dana, slovenački “Finance” je objavio da je Dragan Šolak u pregovorima za preuzimanje slovenačkog golf igrališta “Sava”. Veliki ljubitelj golfa, ali istovremeno i čovek sa neospornim instiktom za biznis, Šolak je za “Savu” spreman da izdvoji najmanje 10 miliona evra, a posao bi trebao biti zaključen krajem ove godine, navodi slovenački list.

Šolak je povrdio da je njegova kompanija “Gerrard Enterprises” iskazala interes za potencijalnu kupovinu golf igrališta i u Sloveniji, te da je na tu temu obavio neke razgovore.

U sastavu kompanije “Sava Hotels&Resorts”, koja posluje u okviru “Grupe Sava”, nalaze se tri golf igrališta (“Bled”, “Livada”, “Ptuj”). Golf igralište “Bled” je, pritom, na lestvici stotinu najboljih igrališta u Evropi.

“Finance” ističe da je Šolak strastveni igrač golfa, predsednik Golf saveza Srbije i prva osoba s ovih prostora koja je ove godine učestvovala na takmičenju “Masters” u Augusti. Takođe, već je vlasnik nekolicine golf terena u Srbiji i u zapadnoj Evropi, i planira da konsoliduje i taj deo poslovanja.