Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Fudbal Čudo u Brazilu: Šok za Amerikance u 95. minutu, Ronaldo još ne ide kući!
 
 

Čudo u Brazilu: Šok za Amerikance u 95. minutu, Ronaldo još ne ide kući!

Jedna od najboljih utakmica na Mundijalu u Brazilu zatvorila je drugo kolo, fudbaleri SAD su priredili spektakl i umalo šok Portugalcima, pošto su vodili sa 2:1 sve do samog finiša, da bi Varela u petom, poslednjem minutu sudijske nadoknade izjednačio na 2:2 i spasao svoj tim ispadanja!

Svedoci smo jednog od najboljih svetskih šampionata u istoriji, čudesnih raspleta, podviga autsajdera i eliminacije favorita, i malo je nedostajalo da se dogodi još jedna. Kristijana Ronalda i drugove sekunde su delile od pakovanja kofera za povratak kući već posle drugog kola, kako su igrali, nisu više ni zaslužili, ali su dobili heroja u liku Silvestrea Varele.

Po svemu prikazanom, Amerikanci su apsolutno zaslužili da prvi iz grupe G izvade kartu za osminu finala, bili su na pragu puta među 16 najboljih, iako su svi tamo već videli Nemce i Portugalce ruku pod ruku. Portugalci su morali da pobede kako bi sačuvali nadu da mogu u nokaut fazu, imali su vođstvo, ali su podbacili i čudesno došli do remija nade, ne velike, već teoretske. Treba da pobede Ganu sa četiri gola razlike, a Nemci da pobede SAD sa dva, kako bi se plasirali u osminu finala, dok je Amerikancima i "pancerima" po bod dovoljan u međusobnom okršaju u poslednjem kolu.

Portugal je postigao gol već u petom minutu i to je gotovo bilo sve od pulena Paula Benta u prvom delu, uz novu prinudnu izmenu, i inicijativu pred sam odlazak na odmor. Imali su početak iz snova, jer je prisebni Nani kaznio očajnu reakciju protivničke odbrane, naročito Kamerona koji je slab centaršut Velosa sa leve strane prosledio na drugu stativu do krilnog napadača Junajteda, a njemu je samo preostalo da zakuca loptu pod prečku nemoćnog Hauarda.

Od tog trenutka puleni Jirgena Klinsmana su se razleteli po terenu, diktirali tempo i bili potpuno nadmoćni. Desni bek Džonson je bezbroj puta probio po tom boku, ali su najviše pretili udarcima sa distance, preko Bredlija i Dempsija, sa kojima je Beto izlazio na kraj.Trenutak za istoriju dogodio se u 40. minutu ovog meča, pošto je argentinski sudija Nestor Pitana prekinuo meč na dva minuta, što je prvi tajm-aut u istoriji svetskih prvenstava. Do predaha dolazi zbog velike vlažnosti, pogotovo na ovom terenu u prašumi Amazonije, ali je čudno što se Pitana na prekid odlučio pet minuta pre kraja poluvremena, a ne sredinom prvog dela igre.

SAD nikako da sačuvaju mrežu

Reprezentacija SAD gotovo uvek kapitulira na Mundijalu, jer je u poslednjih 10 mečeva na svetskim prvenstvima samo jednom uspela da sačuva mrežu. To se nije dogodilo protiv evropskih rivala, jer su uvek primili bar po jedan gol na poslednjih 15 utakmica sa selekcijama sa Starog kontinenta na SP.

Po povratku sa odmora, situacija na terenu ista, samo je rezultat počeo da se menja, a portugalski brod da tone, iako je pre toga rezervista Eder mogao da udvostruči prednost da nije bilo čudesne odbrane Hauarda.Veliku šansu, skoro idealnu za izjednačenje propustili su Amerikanci u 55. minutu - sevnula je kontra, Džonson je pobegao po desnoj strani i zavrnuo loptu do Bredlija, Beto je bio matiran, a vezista SAD je umesto prazne mreže pogodio Rikarda Koštu na gol-liniji. Inicijativa im se konačno isplatila devet minuta kasnije, kada se posle kornera sa desne strane lopta odbila do Džermejna Džonsa koji je sa 20-tak metara zaobišao Nanija i u Mesijevom stilu, samo sa druge strane, iskosa sa leve strane poslao loptu u malu mrežu suprotnog ugla za 1:1.

Usledili su još jači naleti za potpuni preokret i šok među portugalskim navijačima u 81. minutu. Probili su Amerikanci po ko zna koji put preko desne strane odakle je Džonson centrirao, šut Bredlija bio je izblokiran, lopta se odbila do Zusija koji je sa levog boka pronašao Dempsija, a kapiten SAD je grudima sproveo loptu iza leđa Beta za 2:1. Sve je bilo regularno, ofsajda nije bilo pošto je Bruno Alveš zakasnio da napravi zamku.Umešno su čuvali pobedu i kartu za osminu finala sve do poslednjih sekundi, Pitana je dao Portugalu pet minuta nade, a oni su to iskoristili bukvalno uoči poslednjeg zvižduka argentinskog sudije.

Tačku na završnicu za infkart i neverovatnu utakmicu stavili su Kristijano Ronaldo asistencijom sa desne strane kojom je u glavu pogodio Varelu, a on je zakucao loptu pod prečku za konačnih 2:2.

SAD - Portugal 2:2 (0:1)

Stadion: Arena Amazonija - Manaus. Sudija: Nestor Pitana (Argentina).

Strelci: Džons u 64. i Dempsi u 81. za SAD, a Nani u 5. i Varela u 90+5. minutu za Portugal.

SAD: Hauard, Džonson, Kameron, Besler, Bizli, Bekerman, Džons, Bedoja (od 72. Jedlin), Bredli, Zusi (od 90. Gonzales), Dempsi (od 87. Vondolovski).

Portugal: Beto, Pereira, Alveš, Košta, A. Almeida (od 46. Karvaljo), Meireleš (od 69. Varela), Veloso, Mutinjo, Nani, Poštiga (od 16. Eder), Ronaldo

Izvor:Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.