Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Ide na robiju jer je uzeo bačenu hranu iz kontejnera
 
 

Ide na robiju jer je uzeo bačenu hranu iz kontejnera

U Londonu će sledećeg meseca početi suđenje Britancu zato što je iz kante za smeće iza supermarketa „Ajslend“ uzeo nekoliko komada paradajza, pečurki i sira.

Ukupna vrednost uzetih namernica procenjena je na 33 funte (40 evra), objavio je danas britanski list „Gardijan“. Očekuje se da će se optuženi Pol Mej (35) na suđenju braniti tvrdnjom da je hranu uzeo zato da bi je pojeo i da ne smatra da je time što je uzeo hranu koja je trebalo da završi na deponiji uradio nešto nelegalno ili nepošteno.

Ovaj slučaj će podstaći britansko sudstvo da podrobnije prouči fenomen nazvan „skiping“, koji se odnosi na praksu nekih ljudi da uzimaju prehrambene proizvode koje su prodavnice odbacile zbog isteka roka trajanja ili oštećene ambalaže kako bi ih kasnije skuvali i pojeli.

Pored toga, taj slučaj će ukazati na pitanje koliko hrane supermarketi i dalje bacaju, uprkos tome što je u javnosti sprovedena kampanja za manje rasipanje hrane, kao i usmeriti pažnju na ljude koji su zbog rastućih troškova života u Londonu primorani da se okrenu radikalnim merama da bi se prehranili.

Mej, inače dizajner veb stranica, uhapšen je zajedno sa Džejsonom Čenom i Vilijamom Džejmsom 25. oktobra prošle godine, nakon što je jedan građanin pozvao policiju da prijavi kako je video trojicu muškaraca kako se penju preko zida supermarketa „Ajslend“ u Kentiš Taunu, naselju na severozapadu Londona.

Policija je trojicu muškaraca, koji svi žive u jednoj napuštenoj kući na severu britanske prestonice, zatekla dok su odlazili sa „mesta zločina“ sa jednom torbom i kolicima u kojima se nalazila hrana.

Mej, Čen i Džejms su uhapšeni pod optužbom za provalu, ali je kasnije optužba promenjena pa se sada terete za prekršaj jednog člana Zakona protiv skitanja iz 1824. godine. U optužnici se navodi da su oni zatečeni u „ograđenom prostoru, preciznije ‘Ajslendu’, u protivzakonite svrhe, preciznije zbog krađe hrane“.

Policija je nakon hapšenja vratila odbačenu hranu u „Ajslend“, a trojka je zadržana u pritvoru 19 sati, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Advokati Meja, Čena i Džejmsa su zatražili od britanskog tužilaštva da razmotri povlačenje tužbe, ali je tužilaštvo početkom januara odgovorilo da će se suđenje ipak održati zato što, kako je navedeno u saopštenju, „smatramo da je u interesu javnosti da se ovoj trojici pojedinaca sudi“.

Izvor:Tanjug

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži