Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Otvaranje izložbe „Savremena japanska grafika"
 
 

Otvaranje izložbe „Savremena japanska grafika"

JAPANSKA GRAFIKA U KRAGUJEVCU

Ekskluzivna postavka 60 savremenih japanskih majstora umetničke grafike tokom juna i jula u Galeriji „Mostovi Balkana“ u Kragujevcu U kragujevačkoj galeriji „Mostov Balkana“ u četvrtak, 24. juna 2021, biće otvorena jedinstvena likovna izložba, pod nazivom „Savremena japanska grafika", na kojoj će se predstaviti šezdesetoro japanskih likovnih stvaralaca na polju grafike, članova Udruženja japanskih grafičara. Ljubitelji umetnosti imaće priliku da vide ekskluzivnu postavku dela likovne grafike koja nam dolazi iz dalekog Japana i upozna se sa savremenim tokovima japanske umetničke grafike kroz otiske realizovane različitim tehničkim i umetničkim pristupima.

 

Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931.godine, i od tada veoma aktivne, nastupajući na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, a status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine“, objasnila je autorka projekta dr um. Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, dodavši da izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista. Publika će postavku izložbe moći da pogleda od 24.juna do 19. jula 2021. godine u Galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu ( Dr Zoranaj Đinđića 7 ), gde će imati prilike da se upozna sa savremenom japanskom likovnom scenom i grafičkim delima manjeg formata izvedenih u tehnikama visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.

„U vremenu kada digitalna komunikacija određuje i oblike umetničke povezanosti, grafika malog formata, kao materijalno umetničko delo, predstavlja jedan od najaktuelnijih načina uspostavljanja kreativnog dijaloga na internacionalnom planu. U prilog tome govori i postavka šezdesetoro japanskih grafičara, koji nam se predstavljaju svaki sa po jednim radom“, navodi se u predgovoru istoričarke umetnosti prof. dr Jasne Jovanov napisanog za katalog izložbe. Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza. „Krećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma“, zaključila je Jovanov.

Saradnja sa japanskim Udruženjem i ova postavka grafike malog formata, do koje je došlo zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović, oslanja se i na višegodišnju tradiciju novosadske grafičke škole koja je i u današnje vreme prisutna i aktuelna. Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 24. jun 2021. u 20:00 časova u Galeriji „Mostovi Balkana“, Dr Zorana Đinđića 7, Kragujevac.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži