Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura 30. GODINA MEĐUNARODNOG BIJENALA UMETNOSTI MINIJATURE (1989-2019.)
 
 

30. GODINA MEĐUNARODNOG BIJENALA UMETNOSTI MINIJATURE (1989-2019.)

MEĐUNARODNI BIJENALE UMETNOSTI MINIJATURE je jedinstvena svetska manifestacija umetnosti malog formata. Gradska galerija "Mostovi Balkana" u četvrtak 4. juna u 20 časova organizuje otvaranje izložbe: ZBIRKA MEĐUNARODNOG BIJENALA UMETNOSTI MINIJATURE. Izbor radova iz zbirke povodom 30. godina Bijenala (1989 - 2019). Izložba je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom, Gornji Milanovac. Ove godine, u Gornjem Milanovcu biće održana 15. jubilarna izložba, a u decembru 2019. se navršilo 30 godina od osnivanja gornjomilanovačkog Bijenala. Na četrnaest dosadašnjih izložbi učestvovalo je preko 8000 umetničkih stvaralaca sa oko 12000 radova. Broj učesnika na konkursu je znatno veći.

 

ZBIRKU BIJENALA čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe, 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali, ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u vlasništvu Bijenala. Zbirka trenutno broji preko 1500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva i sa svakom novom izložbom sve više se uvećava.

ZBIRKA BIJENALA čini svojevrstan reprezent manifestacije jer se, u izlagačkom smislu, preko postavke odabranih radova, prvenstveno nagrađenih domaćih i stranih autora, mogu sagledati nijbolji i najkvalitetniji radovi poznatih i priznatih autora koji su se umetnički iskazali i dokazali u oblasti malog formata – minijature kao posebno originalnog načina kreativnog izraza. Zahvaljujući Zbirci minijatura koja već sadrži impozantan broj radova došlo se na ideju o osnivanju jedinstvenog muzeja minijature u Gornjem Milanovcu. Očekuje se da će konkretni poslovi oko realizacije ove ideje započeti narednih godina u kojima BIJENALE MINIJATURE ulazi u četvrtu deceniju postojanja.

GODINA BIJENALA MINIJATURE. Prva izložba organizovana je decembra 1989. godine. Nastala je po uzoru na sličnu manifestaciju malog formata u Torontu /Kanada/ na kojoj je naš priznati umetnik Milan Miletić dobio jednu od nagrada. Na ideju i inicijativu Milana Miletića i tadašnjeg predsednika milanovačkog Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Nebojše Savovića Nesa pokrenuta je izložba pod nazivom PRVI BIJENALE JUGOSLOVENSKE MINIJATURNE UMETNOSTI. Organizator drugog Bijenala /1992./ bilo je milanovačko Udruženje umetnika sa suorganizatorom “Dečjim novinama”, trećeg /1994./ Udruženje i Muzej rudničko-takovskog kraja, četvrtog /1996./ Muzej rudničko-takovskog kraja, a od petog /1998./ do danas Kulturni centar G. Milanovac. Od trećeg Bijenala izložba dobija međunarodni karakter i postaje najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata u svetu.

Veliki značaj MEĐUNARODNI BIJENALE UMETNOSTI MINIJATURE ima i zbog mogućnosti što se kroz ovu izložbu mogu pratiti određena kretanja i trendovi u savremenoj umetnosti na svetskom nivou. Tim pre što na izložbama u proseku učestvuju umetnici iz 30-40 zemalja sveta, sa svih kontinenata i u svim oblastima likovnog i primenjenog stvaralaštva. Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije Kulturni centar kao stalni organizator, uz veliku pomoć Opštine Gornji Milanovac i Ministarstva za kulturu republike Srbije, nastavlja veliku misiju jedinstvene i jedne od najprestižnijih manifestacija umetnosti malog formata u svetskim razmerama.

This content has been locked. You can no longer post any comment.