Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Virus hara Srbijom
 
 

Virus hara Srbijom

gripU kragujevačkom Kliničkom centru leče se tri pacijenta iz Kragujevca i Kraljeva koji su zbog komplikacija izazvanih infekcijom virusa svinjskog gripa priključeni na aparate za veštačko disanje.

Na odeljenju intenzivne nege Infektivne klinike smeštena su dva pacijenta, dok se jedan nalazi na odeljenju intenzivne nege Kliničkog centra.

Anesteziolog Ivan Grgić je rekao agenciji Beta da je noćas primljena na lečenje 63-godišnja A. I. iz Kraljeva čije je stanje, kako je istakao, prilično teško zbog hroničnih oboljenja.

"Kod nje postoji osnovana sumnja da je inficirana virusom AH1N1, ali je pretraga u toku", naveo je on. Prema njegovim rečima, kod 36.godišnjeg V.R. iz Kragujevca potvrdjena je infekcija, on se šest dana nalazi na aparatima za veštačko disanje, ali je njegovo stanje trenutno stabilno.

Zbog infekcije virusom svinjskog gripa na lečenju se nalazi još jedan pacijent iz Kraljeva koji je ranije smešten na odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra u Kragujevcu.

U ambulanti Infektivne klinike kragujevačkog Kliničkog centra ovih dana je povećan broj gradjana koji se javljaju sa simptomima akutne respiratorne ili gripozne infekcije, pa se tokom prepodneva pregleda od 40 do 50 ljudi, najviše srednjoškolaca i starijih pacijenata.

Načelnik Infektivne klinike Žarko Mijailović rekao je agenciji Beta da je četvoro pacijenata zadržano na lečnju "pod sumnjom na gripoznu infekciju", da se njihovo stanje prati i da za sada nema komplikacija.

Virus stigao do Bora

Prvi slučaj virusa gripa A H1N1 u Boru potvrdjen je kod pacijenta starog 34 godine, izjavila je danas načelnica grudnog odeljenja gradske bolnice Elizabeta Rašić. Prema njenim rečima, pacijent je pre deset dana primljen na grudno odeljenje te bolnice zbog bolesti sa simptomima gripa, a prisustvo virusa H1N1 potvrdio je Institut "Torlak".

Rašić je kazala da se pacijent oseća bolje, i da očekuje da narednih dana bude pušten na kućno lečenje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru, više od 1.800 stanovnika istočne Srbije zatražilo je u januaru pomoć lekara zbog bolesti sa simptomima sličnim gripu.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Smedia

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži