Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Velike ambicije, skromni rezultati
 
 

Velike ambicije, skromni rezultati

servis 2Nova industrijska zona „Servis 2“, formirana na idealnoj lokaciji , na samom ulasku u Kragujevac pored magistralnog pravca koji vodi ka Koridoru 10, trebalo je da postane meka za strane i domaće kompanije. Prostor je infrastrukturno opremljen, a radi privlačenja investitora ceo projekat je bio dobro marketinški pokriven. No, i pored sveg truda, ambiciozan plan gradskih vlasti, koji je podrazumevao otvaranje više hiljada radnih mesta, doživeo je krah, pa šest godina kasnije na toj lokaciji i dalje niče samo korov.

S početka je sve izgledalo drugačije, budući da su lokacije u ovoj zoni zakupile mnoge strane i domaće firme. Tada su predstavnici lokalne uprave, uvereni u uspeh svoje zamisli, najavljivali opšti privredni rast i brzo rešavanje najvećeg problema u gradu – nezaposlenost.

„Nova industrijska zona ’Servis 2’ postala je veoma atraktivna, prvenstveno za strane investitore. U toj zoni su dve slovenačke kompanije, ’Tuš ’ i ’Merkur ’, unajmile lokacije od četiri i 3,6 hektara za gradnju hipermarketa. Za zakup ove dve lokacije plaćeno je 3,4 miliona evra. Ta dva objekta, koja će imati oko 40.000 metara kvadratnih, u fazi su izrade detaljnog plana regulacije. U ovoj zoni nalaze se proizvodi pogoni slovenačko-srpske kompanije TPV ’Šumadija ’. U istoj zoni lokaciju za izgradnju salona automobila zakupila je beogradska firma ’Total auto’, za 800.000 evra. Dva placa zakupila je i kragujevačka firma ’Forma ideale’, koja će na placu od dva hektara, plaćenom takođe 800.000 evra, izgraditi prodajni salon. Ova firma će na drugom placu od pet hektara izgraditi proizvodno-skladišni prostor. Predviđeno je da ova kompanija koja se bavi proizvodnjom nameštaja ovde zaposli 400 radnika.”

Ovako je, pre četiri godine, govorio jedan od predstavnika lokalne samouprave, ali od svih najavljenih investicija, u industrijskoj zoni „Servis 2“ izgrađena su tek dva objekta. Jedan pripada pomenutoj firmi „Šumadija“, koja se bavi proizvodnjom i prodajom poljoprivredne mehanizacije i delova za vozila, a drugi „Šumadija sajmu“. Ovo gradsko preduzeće, podsećanja radi, trebalo je da ima tri izložbene hale, ali se sve završilo samo na jednoj što, po svemu sudeći, nije dovoljno da se realizuju svi planovi u vezi sa svojevremeno spektakularno najavljenim projektom „Kragujevac – Sajamski grad“.

Ova zaparložena ledina uskoro bi, međutim, mogla da dobije primereniji izgled, budući da je na toj lokaciji preduzeće „Nikom“, za 1,2 miliona evra, kupilo dva hektara zemljišta namenjenog izgradnji regionalnog centra za prodaju i servisiranje „Fijatovih“ vozila. Objekat bi trebalo da ima oko 5.000 metara kvadratnih, a kamen temeljac će, kako je najavljeno, biti postavljen na jesen. Lokalni funkcioneri su uvereni da će se tom investicijom „konsolidovati gradski budžet“.

Ista priča, međutim, pratila je i ranije najavljivane investicije, koje po mišljenju predstavnika gradske vlasti nisu realizovane zbog svetske ekonomske krize. Da li je bilo i drugih razloga, teško je suditi, tek industrijska zona „Servis 2“ nije zaživela, bar ne onako kako se očekivalo.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži