Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Počela rekonstrukcija zgrade prve skupština Srbije
 
 

Počela rekonstrukcija zgrade prve skupština Srbije

rekonstrukcijaU Kragujevcu su danas počeli radovi na kompletnoj rekonstrukciji stare zgrade skupštine, u kojoj je donet prvi Ustav Srbije i trebalo bi da budu završeni do 6. maja, kada ovaj grad obeležava svoj dan. Istovremeno su počeli i radovi na rekonstrukciji zvonika stare crkve, koja je, pored stare skupštine, koju su gradile obe srpske dinastije - Karađorđevići i Obrenovići, rekla je danas pomoćnica gradonačelnica za oblast zaštite kulture Slavica Đorđević.

- Namera je da svečanu sednicu Skupštine grada Kragujevca održimo u rekonstruisanoj staroj skupštini -  rekla je Đorđevićeva.

Ona je naglasila da je vrednost tih radova 18 miliona dinara, kao i da su sredstva zajednički obezbedili Ministarstvo kulture, lokalna samouprava, ali i crkva koja u rekonstrukciji učestvuje tako što obezbeđuje materijal.

Đorđevićeva je istakla da je objekat stare skupštine u Kragujevcu značajan kako istorijski, tako i arhitektonski i podsetila da je tu donet prvi Ustav Srbije za vreme vladavine Miloša Obrenovića, kao i da su se u to vreme održavale sednice Skupštine Srbije.

- Objekat ima arhitektonski značaj jer je to prvi objekat za te namene u Srbiji - rekla je ona i dodala da će posle rekonstrukcije Skupština imati približan izgled, kako unutrašnji tako i spoljašnji.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži