Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Sudbina vojne imovine neizvesna
 
 

Sudbina vojne imovine neizvesna

kasarnaDok Ministarstvo odbrane 2011. smatra najuspešnijom po pitanju razmene vojne imovine, u Kragujevcu dogovor o ustupanju te imovine još nije postignut. Sudbina kasarne "Radomir Putnik" u Kragujevcu i dalje je neizvesna, jer su gradske vlasti nezadovoljne ponudom vojske, dok u Ministarstvu odbrane kažu da moraju da brane svoje interese.

Umesto nove zgrade gradske tržnice, javne garaže i pozorišta, na oko osam hektara u centru Kragujevca i dalje se nalaze polusrušeni vojni objekti. Clan Gradskog veca zadužen za investicije Nebojša Vasiljevic kaže da je cena od 35 miliona evra koju je odredila Poreska uprava previsoka, pa tako ni brojni dopisi i sastanci izmedu grada i vojske nisu urodili plodom.

"Mislim da je nemoguca rekonstrukcija tih objekata. To jesu nekadašnje prve vojne kasarne, svaka zgrada ima 1.890 kvadrata. Njihova rekonstrukcija je skuplja od svake izgradnje na toj lokaciji i teško da je to racionalno", kaže Nebojša Vasiljevic, clan Gradskog veca za investicije.

Najviše pogodeni vojni beskucnici

Izostanak dogovora u ovom trenutku najviše pogada vojne beskucnike, kojima bi izgradnjom zgrada na ovom zemljištu trebalo da bude rešeno stambeno pitanje. Predsednik kragujevackog odbora ovog udruženja Aleksandar Jankovic smatra da za to ne postoji dobra volja, ali i da je politika umešala prste, to jest raskol izmedu Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke.

"Dokaz je kako je rešen problem kasarne u Grošnici, odnosno tu je napravljen problem, pa rešen. 'Fijat' je imao probleme sa Korman poljem i kad je ta opcija otpala za nekih sedam ili 15 dana je iznadena mogucnost da se ustupi kasarna Grošnica 'Fijatu' , a da zauzvrat ministarstvo od tih para koje dobije pravi savremene magacine i skladišta", kaže Aleksandar Jankovic, Udruženje vojnih beskucnika.

 Ministarstvo odbrane nije pod patronatom DS

U Ministarstvu odbrane, medutim, tvrde da cela prica nema nikakve veze sa politikom. Aleksandar Ilic, zadužen za sprovodenje Master plana, kaže da je procena od 35.000 evra po aru data na osnovu cene zemljišta u okruženju.

"Ministarstvo odbrane nije pod patronatom Demokratske stranke, ovo sve o cemu pricamo rec je o jednom profesionalnom pristupu", kaže Aleksandar Ilic, nacelnik odeljenja za pripremu nepokretnosti po Master planu.

Kako vec dva puta nije bilo zainteresovanih da kasarnu "Radomir Putnik" kupe za 35 miliona evra, cena je snižena za petinu. Ukoliko grad ni taj iznos ne prihvati, ovaj vojni kompleks ce tokom januara ponovo biti ponuden na prodaju, kažu u ministarstvu, dok predstavnici grada tvrde da ce država morati da radi novu procenu.

Izvor: Vesti-online

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži