Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kako se pripremiti za prvi let avionom?
 
 

Kako se pripremiti za prvi let avionom?

Prvi let avionom može biti uzbuđujuće iskustvo koje će vam pružiti priliku da istražite nove destinacije i stvorite nezaboravne uspomene. Međutim, isto tako, može izazvati i malo nervoze i zabrinutosti, posebno ako niste upoznati sa svim detaljima i procedurama koje prate putovanje vazduhom.

 

Bez obzira na to da li letite zbog posla, odmora ili nekog drugog razloga, dobra priprema može učiniti ceo proces glatkim, ugodnim i manje stresnim. Kako bi vaše prvo iskustvo letenja bilo prijatno, razmotrite nekoliko ključnih koraka koji vam mogu pomoći da se što bolje pripremite za svoj prvi let avionom.

Istražite destinaciju i aerodrom

Pre nego što krenete na put, obavezno se informišite o svojoj destinaciji i aerodromu. Upoznajte se sa rasporedom letova, mogućim transferima i procedurama na aerodromu.

Proučavanje mape aerodroma i rasporeda letova može vam pomoći da se lakše snađete kada stignete na destinaciju. Ukoliko dolazite sopstvenim vozilom, ne zaboravite da proverite da li postoji parking u neposrednoj blizini aerodroma kao što je to u blizini našeg aerodroma u Beogradu, kako bi izbegli stres pronalaženja parking mesta. Takođe, budite upoznati sa lokacijom gate-a sa koga će vaš let polaziti kako biste znali tačno gde treba da se uputite.

Izvršite neophodne rezervacije

Jedan od koraka ka uspešnoj pripremi za prvi let avionom jeste rezervacija karte i smeštaja unapred. Rezervacija unapred omogućava vam da izaberete povoljne termine leta i smeštaja, a takođe vam pruža veću sigurnost u vezi sa svojim planovima.

Pravovremena rezervacija takođe može rezultirati boljim mogućnostima izbora i uštedom. Kada rezervišete kartu, obavezno pažljivo pročitajte uslove rezervacije kako biste bili potpuno upoznati sa politikama promena datuma ili otkazivanja leta.

Pregled dokumenata

Pre nego što krenete na put, pažljivo pregledajte sva potrebna dokumenta. Ovde spadaju vaša putna isprava, vize i sve ostale dozvole koje su vam potrebne za ulazak u zemlju u koju putujete. Naročito obratite pažnju na rok važenja vaše putne isprave i viza kako biste se osigurali da su važeći tokom celog perioda vašeg putovanja. Takođe, preporučuje se da sačuvate kopiju svih ovih dokumenata u elektronskom obliku, kao dodatnu meru predostrožnosti.

Pakujte pametno

Veština pakovanja može biti ključna za prijatno putovanje avionom. Pre nego što počnete pakovanje, napravite spisak neophodnih stvari koje želite da ponesete sa sobom. Ovo vam može pomoći da izbegnete pretrpan prtljag i olakšate sebi proces pakovanja. Kada birate garderobu, obuću i lične predmete, razmislite o klimatskim uslovima na destinaciji i planiranim aktivnostima.

Imajte na umu ograničenja težine prtljaga koja variraju u zavisnosti od avio-kompanije, i pobrinite se da se pridržavate tih ograničenja kako biste izbegli dodatne troškove.

Pripremite se za sigurnosne procedure

Sigurnosne procedure na aerodromu su neophodne kako bi se obezbedilo sigurno putovanje svih putnika. Ove procedure mogu biti izvor stresa za mnoge putnike, posebno za one koji putuju prvi put avionom. Kada su u pitanju dozvoljene tečnosti, one moraju biti smeštene u providnim kesama i ne smeju prelaziti određenu zapreminu. Pre putovanja, pažljivo odaberite koje tečnosti želite da ponesete sa sobom i pridržavajte se ovih pravila kako biste izbegli nepotrebne probleme na sigurnosnoj kontroli.

Odeća koju nosite tokom putovanja treba da bude udobna i pogodna za duže sedenje. Uzmite u obzir da ćete verovatno morati da skinete cipele tokom sigurnosne kontrole, pa odaberite obuću koja se lako skida i oblači. Pre prolaska kroz detektore metala, uklonite sve metalne predmete kao što su nakit, kaiševi i novac iz džepova. Ovo će ubrzati proces sigurnosne kontrole i smanjiti nepotrebne zastoje.

Rasporedite vreme pre leta

Važno je da stignete na aerodrom dovoljno rano kako biste imali dovoljno vremena da se nosite sa svim procedurama pre leta. Planirajte svoje vreme tako da imate dovoljno vremena za čekiranje, sigurnosnu kontrolu i eventualne dolaske na različite delove aerodroma. Iako može biti primamljivo stići na aerodrom u poslednjem trenutku, raniji dolazak vam može pružiti više mira i smanjiti stres.

Upoznajte se sa procedurama u avionu

Nakon što se uspešno ukrcate na avion, budite pažljivi tokom prezentacije kabinskog osoblja o procedurama i sigurnosnim informacijama.
Ovo obuhvata pravilno vezivanje sigurnosnog pojasa, upotrebu zaštitnih maski i položaj sedišta tokom poletanja i sletanja. Proučite i lokaciju izlaza za hitne situacije kako biste bili spremni u slučaju potrebe.

Pripremite se za promenu vremenskih zona

Ako putujete u drugu vremensku zonu, pripremite se za promene u ritmu spavanja i obroka. Pokušajte postepeno prilagoditi svoj unutrašnji sat novom vremenu kako biste izbegli tzv. "džet leg". Uzimanje kratkog sna tokom leta ili prilagođavanje unosa hrane i pića može vam pomoći da lakše prebrodite promene vremenskih zona.

Prvi let avionom može označiti početak uzbudljivih avantura i nezaboravnih iskustava koja vas čekaju. Nema sumnje da je ovo korak koji vodi prema novim horizontima i neprocenjivim uspomenama.

Sa pravilnom pripremom, dubokim razumevanjem procedura i pozitivnim stavom, možete znatno olakšati ovaj važan korak i postaviti čvrst temelj za uživanje u budućim putovanjima.

foto izvor: https://unsplash.com/photos/-FhoJYnw-cg

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži