Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac "Ona hoda sama kroz grad - bezbedniji Kragujevac za sve”
 
 

"Ona hoda sama kroz grad - bezbedniji Kragujevac za sve”

Mikser vas sa ponosom poziva na predstavljanje rezultata istraživanja u saradnji sa više od 250 građanki i građana Kragujevca (81.8% žena i 18.2% muškaraca) o osećaju bezbednosti u javnim prostorima, sa posebnim fokusom na žene, omladinu i sve osetljive grupe građana, u četvrtak, 29. juna u 11 sati u Domu omladine Kragujevac, a u okviru Pratećeg programa Arsenal Festa.

 

Višemesečno, detaljno mapiranje javnih prostora na kojima se građanke i građani ne osećaju najbezbednije rezultiralo je paketom predloga za unapređenje bezbednosti žena, devojčica i svih građana na ovim mestima, kroz prostorne intervencije i kroz rad institucija.

Ovom prilikom biće održana diskusija o narednim koracima i mogućnostima primene ovih preporuka u budućem planiranju grada, izradi strategija, partnerskih akcija i inicijativa, u kojoj će učestvovati članica Gradskog veća Kragujevca Gordana Damnjanović, uz čiju konstantnu podršku smo sproveli istraživanje kao i niz radionica sa relevantnim gradskim telima, koordinatorka Kancelarije za mlade Marija Đoković, predstavnica UN Women kancelarije u Beogradu Tijana Milošević, Maja Cvetković, članica benda E-play, novinarka Jovana Gligorijević, moderatorka Maja Lalić i arhitektkinja Nataša Đurić, koja će dati uvodni prikaz najzanimljivijih rezultata istraživanja.

Priručnik koji smo kreirali rezultat je prikupljenih iskustava građanki i građana iz anketa i direktnih razgovora sa mladima iz kragujevačkih škola, kao i sa predstavnicima osetljivih grupa iz udruženja osoba sa invaliditetom, a predstavlja skup preporuka za donosioce odluka, gradske planere, arhitekte i druge lokalne stručnjake kako da u buduće planiranje gradova uvedu i aspekt bezbednosti osetljivih društvenih grupa, što će javne gradske prostore učiniti bezbednim za sve građane Kragujevca. Set preporuka odnosi se na intervencije u prostoru koji mogu da se tiču osvetljenja, održavanja javnog zelenila, pozicioniranja saobraćajne signalizacije, javnog prevoza i niza odluka urbanog planiranja koje ne znače uvek velike novčane investicije već promenu perspektive profesionalaca u ovoj oblasti. Takođe, deo preporuka odnosi se i na funkcionisanje javnih institucija koje svojim delovanjem mogu da utiču na kreiranje atmosfere bezbednosti.

Kao deo kampanje podizanja svesti o osećaju bezbednosti devojčica i žena u javnim prostorima u gradovima Srbije, uz podršku Arsenal Festa i ljubaznošću Zadužbine Milana Mladenovića, Mikser je sa grupom E-play i Majom Cvetković producirao obradu velikog hita grupe Katarina Druga (kasnije EKV), „Aut“. Refren „Ona hoda sama kroz grad“ predstavlja i glavni podsetnik na to kako se žene osećaju dok hodaju i obavljaju svakodnevne aktivnosti u sopstvenim gradovima, kojim tehnikama pribegavaju kada se osećaju ugroženim, koja mesta i događaje izbegavaju smatrajući da će biti nezaštićene, na koje prepreke nailaze koje im komplikuju svakodnevicu...

Prošle sedmice, u Skupštini Grada Kragujevca, rezultati i preporuke predstavljeni su uz predstavnike grada, Savetu za rodnu ravnopravnost grada Kragujevca, članovima Gradskog veća, Glavnom gradskom arhitekti i predstavnicima JP Urbanizam Kragujevac, predstavnicima Centra za socijalni rad, načelnicima Uprave za komunalne poslove, predstavniku Komunalne policije, Školske uprave, civilnog sektora i medijskih servisa, kao i učesnicima prethodne radionice „Primena alata za procenu bezbednosti žena i devojčica u javnom prostoru“, koju smo organizovali u septembru prošle godine

Nakon izlaganja predloga, sa učesnicima smo diskutovali o mogućim narednim koracima u primeni ovih preporuka i izradi strategija, partnerskih akcija i inicijativa. Inicijativa podizanja svesti o bezbednosti žena, devojčica i osetljivih društvenih grupa „Ona hoda sama kroz grad – bezbedniji Kragujevac za sve“ odvija se u sklopu projekta „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog sektora i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva, u saradnji sa Mikserom.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži