Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Grad Kragujevac traži projektanta za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika
 
 

Grad Kragujevac traži projektanta za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika

Grad Kragujevac raspisao je tender za izradu projekta za izvođenje rekonstrukcije Trga Radomira Putnika. Tender je raspisala Gradska uprava za razvoj i investicije, a rok za prijavljivanje i podnošenje projektno-tehničke dokumentacije je 31. januar ove godine.

U dokumentaciji je navedeno da je deo projektno-tehničke dokumentacije već završen i da je pribavljena građevinska dozvola za obnovu Trga i dela pešačke zone u gradskom jezgru. Trg vojvode Radomira Putnika zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca. Smešten je između dva reprezentativna objekta Zgrade suda iz 1903. godine – spomenika kulture od izuzetnog značaja i Bloka „Moskva“ koji predstavlja simbol otmenosti i začetka nove čaršije. Spomen – obeležje vojvodi Radomir Putniku, delo našeg vajara Nikole Koke Jankovića otkriveno je 31. oktobra 1992. godine. Od tada do danas prošlo je skoro 30 godina.

Osmišljavanje novog koncepta Trga Radomira Putnika podrazumeva povezivanje i integrisanje sa postojećom pešačkom zonom i stvaranje jedinstvenog prostora. Namera grada je da Trg učini još lepšim, da ga drugačije koncipira i da postane novo središte javnog života, uz poštovanje istorije i razvoja prostora oko Trga. Na zahtev lokalne samouprave JP Urbanizam izradilo je urbanistički projekat za rekonstrukciju. Prednost rešenja je i ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda. Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Struka je odlučila da se formiraju dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža. Nakon izbora projektanta, sledeći korak je tender za izbor izvođača radova, a početak pripremnih radova planiran je na proleće.

Inače, Radomir Putnik rođen je na današnji dan – 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Tokom svoje vojničke karijere bio je načelnik generalštaba, ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom svetskom ratu. Umro je 17. maja 1917. godine u Nici, a sahranjen je u kapeli na Novom groblju u Beogradu.

https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/65950

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži