Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Episkop Jovan: Sveti novomučenici kragujevački – molitveni zaštitnici Kragujevca
 
 

Episkop Jovan: Sveti novomučenici kragujevački – molitveni zaštitnici Kragujevca

Radovi na spomen crkvi Svetih novomučenika kragujevačkih u Šumaricama privode se kraju i na 80. godišnjicu streljanja civila, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan prvi put će služiti svetu liturgiju u hramu posvećenom Kragujevčanima stradalim 1941. Potom će, kao i svake godine sa sveštenstvom eparhije održati moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Episkop šumadijski je u intervjuu za Radio televiziju Kragujevac posebno naglasio da je Srpska pravoslavna crkva kragujevačke žrtve kanonizacijom proglasila svetim, a grad u njima dobio molitvene zaštitnike.

Spomen crkva posvećena Svetim novomučenicima kragujevačkim u Šumaricama sagrađena je 2001. godine. Radovi nisu bili kvalitetni, nedostajalo je i novca i mesta na postojećem platou da dobije izgled hrama koji na liturgijama može da prihvati sveštenstvo i narod. Srpska pravoslavna crkva je ranije kanonizovala nedužne postradale civile u Šumaricama, a to znači mnogo za versku zajednicu, građane Kragujevca. Zbog tragedije koja je u smrt odvela đake, profesore, seljake, radnike, crkva je kanonizacijom odala poštovanje prolivenoj krvi nedužnih građana.

Vladika Jovan je u poslednjih 19 godina pomogao izgradnju 85 novih crkava u Šumadiji, od ukupno 380 koliko ih ima na ovoj teritoriji. Crkva Svetih novomučenika kragujevačkih je jedna od njih.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović Čukarić.

foto: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži