Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac izdvaja 100 miliona dinara za obnovu fasada
 
 

Kragujevac izdvaja 100 miliona dinara za obnovu fasada

Grad Kragujevac izdvojio je 100 miliona dinara za obnovu fasada spomenicima kulture u centru grada, izjavio je gradonačelnik Nikola Dašić. Studijom revitalizacije fasada u Starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, obuhvaćena su 22 objekta.

 

Među njima su Regentova kuća, podignuta 1887. godine, u kojoj je od avgusta 1914. do oktobra 1915. godine stanovao regent Aleksandar Karađorđević, i najstarija kragujevačka kafana Balkan, podignta polovinom prošlog veka. Dašić je rekao da te zgrade sada narušavaju estetsku izgled grada, a neke od njih ugrožavaju i bezbednost korisnika.

„Bilo je krajnje vreme za taj posao i zato smo u ovoj godini izdvojili oko 100 miliona dinara kako bi konačno počeli sa radovima“, rekao je Dašić i dodao da će do kraja ove godine biti završeno devet objekata. Dašić je rekao da je prioritete za obnovu fasada utvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture, na osnovu stepena oštećenja. Preduzimanjem mera tehničke zaštite fasada ispunićemo zakonom ustanovljenu obavezu da sačuvamo kulturno nasleđe grada koje uživa posebnu zaštitu, kazao je Dašić.

On je istakao da je po važećim propisima predviđeno da sredstva za održavanje stambenih zgrada i restauraciju fasada obezbeđuju vlasnici stanova, bez obzira da li su one pod zaštitom države ili ne, ali je činjenica da su za to potrebna značajna finansijska sredstva koja vlasnici nisu u stanju da obezbede. Na ovaj način fasade sa početka 20. veka biće ne samo sačuvane u izvornom izgledu stilskih odlika i dekorativnih elemenata, već će tako uređene i osvetljene postati ukras grada, poručio je Dašić.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži