Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obeležavanje Sretenja u Kragujevcu
 
 

Obeležavanje Sretenja u Kragujevcu

Dan državnosti – Sretenje u Kragujevcu biće obeležen i ove godine nizom manifestacija. Ustanove kulture koje ove godine učestvuju u obeležavanju Dana državnosti su Narodni muzej, Muzički centar, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ i Knjaževsko srpski teatar.

Centralni događaj, Sretenjska akademija, održava se 15. februara, na Sretenje, u zgradi Stare skupštine gde će biti izveden dramski prikaz „Zaveštanje“ po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića. Narodni muzej organizuje reprezentativnu izložbu u saradnji sa Etnografskim muzejom SANU pod nazivom „Svila“, 13. februara na kojoj će biti predstavljeno više od 60 artefakata iz perioda 19. i 20. veka. Muzički centar organizuje koncert pijaniste Nemanje Ergerića. Radi se o kvalitetnom izvođaču mlađe generacije koji je postdiplomske studije završio u Firenci, dobitniku brojnih međunarodnih priznanja. Radio televizija Kragujevac emitovaće serijal od tri epizode pod nazivom „Slike iz muzeja“.

Radi se o projektu koji je podržan prošle godine i koji predstavlja period kada je Kragujevac bio prestonica. Serijal je snimljen dvojezično, a prve tri epizode koje su emitovane prošle godine otkupilo je nekoliko inostranih televizija – kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Na Sretenje, Knjaževsko-srpski teatar obeležava svoj dan uz tradicionalno uručenje godišnjih nagrada. Ove godine premijerno će biti izvedena predstava „Generali ili srodstvo po oružiju“ po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži