Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Budžet grada Kragujevca za narednu godinu 9,2 milijarde dinara
 
 

Budžet grada Kragujevca za narednu godinu 9,2 milijarde dinara

Posle skoro tri sata rasprave, odobornici Skupštine grada na četvrtom redovnom zasedanju, sa jednim glasom protiv, usvojili su budžet grada Kragujevca za 2021. godinu. Prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci utvrđeni su iznosu 9 267 000 000 dinara. Preciznije, budžet je za 700 miliona dinara niži od inicijalnog za ovu godinu, a skoro za milijardu viši od rebalansa, pojasnio je Nenad Stanišić član Gradskog veća za finansije.

Budžet je uravnotežen, bez planiranog deficita ili suficita. Najkraće – razvojan, restriktivan u delu potrošnje i realan u domenu prihoda. Ima dva cilja, da naredna godina bude godina značajnih investicija koje će podići nivo ukupne ekonomske aktivnosti u Kragujevcu i doprineti ne samo poboljšanju infrastrukture, izgradnji novih objekata, nego i zapošljavanju u našem gradu. Važno je naglasiti i pozitivan korak ka transparentnosti budžeta odnosno uključivanje građana u njegovo planiranje. Po završetku javne rasprave neki predlozi i sugestije odmah su našle svoje mesto u tom dokumentu. U delu trošenja sredstava prvi put su učestvovali i svi đaci srednjih škola koji su imali priliku da se izjasne o projektima u obrazovanju. Više puta sam rekao da je Kragujevac prezadužen grad sa oko 67 posto opterećenja, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić, odgovarajući na primedbe opozicije da je budžet samo spisak lepih želja.

U ovoj godini istekli su neki grejs periodi i naplata kreće od 1. januara. Ali, uz jako dobar odnos i neverovatnu podršku Vlade Srbije i predsednika Republike, pred ovim gradom je ozbiljan razvoj.

U prethodnom periodu su stabilizovane gradske finanasije, rešeni su finansijski problemi javno – komunalnih preduzeća, koja uz zanovljena osnovna sredstava za rad mogu građanima da pruže dobru komunalnu uslugu. Na nama je da u ovom mandatu, a nadam se i u narednim, polako smanjujemo zaduženost. Uz podršku Vlade i predsednika Republike u ovom mandatu uhvatićemo se i u koštac sa nekim višedecenijskim problemima kao što je izgradnja severne obilaznice, prelazak na ekološki sistem grejanja gasom u Energetici i nova deponija. To su ogromni infrastrukturni problemi koji sprečavaju Kragujevac u daljem razvoju. Trenutno smo u pregovorima sa nekoliko stranih kompanija, kazao je Dašić i dodao da u narednoj godini očekuje preko 1000 novih radnih mesta. Dašić je podsetio da je asfaltirano stototinak ulica, ali da još uvek postoje delovi grada koji nemaju asfaltirane ulice, vodovodnu i kanalizacionu mrežu ili uličnu rasvetu. Zaposleni grada Kragujevca pune gradski budžet. To je ulaganje u naš grad, naše ulice, trgove, fasade…

Budžet je ambiciozan, ocenio je Dašić, s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom korona virusa ne možemo ništa da garantujemo, ali se nadamo povoljnim okolnostima u narednoj godini.

This content has been locked. You can no longer post any comment.