Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac dobio prvi reciklomat u Srbiji koji isplaćuje novac za predatu ambalažu
 
 

Kragujevac dobio prvi reciklomat u Srbiji koji isplaćuje novac za predatu ambalažu

Radi unapređenja svojih usluga JKP Šumadija Kragujevac nabavilo je reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada. Ova vest je objavljena još početkom jula na Energestskom portalu, a naša ekipa je testirala pomenuti sistem. Primetili smo da limenke kao i flaše moraju biti u celosti bez gužvanja kako biste imali učitan novac na vašoj pametnoj gradskog eKG kartici. Ovakav sistem je savremen, ekološki, odgovoran, isplativ i potrebno ga je postavljati u različitim delovima Kragujevca posebno u Velikom parku kod Bunkera izjavio je Stefan Koncept i dodao da je takav sistem potreban i drugim gradovima Srbije.

 

Reciklomat, prvi u Srbiji ovog tipa, različite vrste otpada, plastične flaše, limenke i staklenu ambalažu, pored razvrstavanja i sladištenja, takođe i vrednuje, te novčani iznos predate ambalaže učitava na pesonalizovane i nepersonalizovane eKG kartice. „JKP Šumadija Kragujevac, tehnološki partner APEX Solution Technology i društveno odgovorna kompanija Globaltel kao sponzor priključili su se svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada u cilju unapređenja i podizanja svesti građana o recikliranju ali i očuvanju životne sredine“, rekao je Andreja Ilić, izvršni direktor Sektora usluga JKP Šumadija.

„Pored toga, Smart siti eKG kartica, zahvaljujući partnerima na ovom projektu, dobila je još jednu funkciju. Građani koji recikliraju ambalažu kao nagradu dobijaju dopunjene personalizovane i nepersonalizovane eKg kartice za vrednost recikliranih sirovina. Kragujevac je jedan od prvih gradova u regionu koji subvencioniše ekološki svesne pojedince jer čuvaju životnu sredinu“, istakao je Ilić i podsetio da su, na više lokacija u gradu, postavljene posude za primarnu selekciju otpada, a nedavno jedan deo grada je snabdeven kućnim kantama za reciklažu. Postavljanjem mašine građani aktivno učestvuju u razvoju i unapređenju komunalnih usluga. Benefite ovakvog načina reciklaže imaju ne samo korisnici javnog prevoza na teritoriji grada već i korisnici telekomunikacionih usluga.

„Globaltel kao društveno odgovorna kompanija prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada pa je Kragujevčanima omogućila i bonus od 3 gigabajta mobilnog 4G interneta za uspešno povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja pozivom na *340* broj eKG kartice #. Uz potvrdu da je uspešno povezan Globaltel i eKG kartice stižu 3 gigabajta mobilnog interneta. Svaki sledeći dinar eKG dopune od reciklaže automatski donosi novih 10 megabajta interneta a na 100 RSD jedan gigabajt“, objasnio je Aleksandar Stankov, direktor kompanije Globaltel, mobilnog operatera nove generacije.

Reciklomat je postavljan u Ulici Kralja Petra I 22 pored ulaza u prostorije JKP Šumadija Kragujevac.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži