Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Od sutra u Kragujevcu obavezna primena mera za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19
 
 

Od sutra u Kragujevcu obavezna primena mera za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19

Od sutra u Kragujevcu obavezna primena mera za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 Početna » Vesti Uredbom Vlade Republike Srbije, mere za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 u Kragujevcu, koje je predložio Institut za javno zdravlje, od sutra postaju obaveza, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić na danas održanoj zajedničkoj sednici Kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije.

To znači da je od sutra u Kragujevcu zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 5 osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 5 lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od 2 metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ograničeno je i radno vreme ugostiteljskih objekata od 7,00 do 20,00 časova. Mere podrazumevaju i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako, da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. Uredba podrazumeva i punu primenu svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite, fizičku distancu od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Uredbom se zabranjuje korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Obavezno je sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda. Sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

Česta dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija minimum jednom dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. Inače, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac do sada je potvrđeno 255 novih slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 267 lica.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži