Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Predstavljanje knjiga Aleksandra Rastovića
 
 

Predstavljanje knjiga Aleksandra Rastovića

U organizaciji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ i pokroviteljstvu Grada Kragujevca, predstavljene su dve knjige dr Aleksandra Rastovića - “Englezi i Balkan: 1837‒1914“ i “Velika Britanija i Kosovski vilajet: 1877‒1912“.

 

O knjigama su govorili dr Slavica Đukić - Dejanović ministarka u Vladi Republike Srbije, prof. dr Predrag Marković naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju Beograd i dr Biljana Vučetić naučni saradnik u Istorijskom institutu SANU Beograd. U susret obeležavanju 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije organizovane su promocije knjiga u gradovima Srbije. Ministarka u Vladi Republike Srbije, Slavica Đukić - Dejanović, izrazila je zadovoljstvo što je jedna od učesnika promocije u Kragujevcu, prvoj srpskoj Kneževini, u kojoj je 3. juna 1837. godine britanski diplomatski predstavnik predao svoja prva akreditivna pisma ondašnjem knezu Milošu Obrenoviću.

Prema rečima autora, knjige predstavljaju odnos Velike Britanije prema Balkanu i njegovim državama i narodima u periodu krajem XIX i početkom XX veka. O studijama učesnici su govorili sa različitih aspekata, antrolpološko psihološkim karakteristikama balkanskih naroda, istoriografskim odnosima. Autor, prof. dr Aleksandar Rastović je istakao da su studije bazirane na britanskim dokumentima, izveštajima britanskih diplomata i kako je rekao za njega je posebna vrednost to što se velika, u to vreme, politička, imperijalistička, vojna država, interesuje i govori o sudbini balkanskih zemalja i srpskog naroda - objasnio je profesor Rastović. Dr Aleksandar Rastović je srpski istoričar i redovni profesor Opšte istorije dvadesetog veka na odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

Predstavljanju knjiga pored članova Gradskog veća, prisustvovali su Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika i Miodrag Nikolić, zamenika predsednika Skupštine grada.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži