Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Podsticaj razvoju biznisa u Srbiji: Još milion dolara Startech grantova
 
 

Podsticaj razvoju biznisa u Srbiji: Još milion dolara Startech grantova

Drugi konkurs za dodelu milion dolara bespovratne pomoći u okviru StarTech programa za podršku inovacijama objavljen je danas na događaju na kome je istovremeno predstavljena i unapređena verzija Portala preduzetništva, jedinstvenog info-servisa za finansijske i savetodavne programe namenjene preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima.

„Zahvaljujem se kompaniji Philip Morris International koja je postavila standard u društveno odgovornom poslovanju, i nadamo se da će ovaj trend pratiti i ostale kompanije ulažući u naše kreativne ljude, koji će dobiti sredstva da formiraju timove i, nadamo se, sutra svoje kompanije. Zahvaljujući ovako velikim privatnim kompanijama, međunarodnim i domaćim partnerima, ali i projektima kakvi su Portal preduzetništva i Startech, uspeli smo mnogo toga da uradimo u prethodnom periodu, a to je pre svega ulaganje u obrazovanje, savremene tehnologije i digitalizaciju. Broj zaposlenih u IKT sektoru se od 2016. godine povećao sa 55 na 83 hiljade, a taj talent, i to znanje, ogleda se i kroz povećanje zarade u ovoj oblasti. Verujem da ako ovako nastavimo, rast može biti još eksponencijalniji i svi mi možemo imati mnogo benefita od ovakvih projekata“, izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Prva dobra vest koja će dočekati preduzetnike na novom Portalu preduzetništva je da stiže novih milion dolara bespovratnih sredstava u okviru StarTech projekta koje obezbeđuje kompanija Filip Moris International u saradnji s Vladom Srbije, a sprovodi NALED. Trogodišnji projekat, vredan pet miliona dolara, pokrenut je s ciljem unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema.

„Kroz Startech projekat smo postavili obrazac, koji će nadam se preuzeti i drugi, a koji omogućava nastanak jednog zdravog i dinamičnog ekosistema. Sa jedne strane su preduzetnici koji imaju hrabru zamisao i ideju kako da je ostvare, ali im je potreban neki vid oslonca i pomoći. Sa druge strane smo mi, Philip Morris, kompanija koja je u centar svoje poslovne filozofije stavila upravo nauku i inovativnost i koja je spremna da tu pomoć omogući. Treća, neophodna komponenta je Vlada koja pravi takav regulatorni okvir koji podstiče i podržava ovakvu transformaciju domaće privrede,“ istakao je Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Philip Morris za Jugoistočnu Evropu.

Start-up timovi, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara i sredstva ulože u razvoj inovativnih proizvoda i usluga, osvajanje novih tržišta i otvaranje novih radnih mesta.

„Tridesetak najboljih ćemo i ove godine podržati bespovratnim sredstvima i dodatnim vidovima promocije, međutim i aplikanti koji ne budu dobili sredstva izaći će iz celog procesa bogatiji jer će dobiti našu stručnu podršku za izradu biznis plana. Ohrabrićemo i učešće dijaspore na konkursu u saradnji s timovima iz Srbije. Svi zajedno nastavićemo dijalog sa zajednicom i institucijama kako bismo izgradili prijemčiviji ekosistem za poslovanje inovativnih kompanija, kreirali kvalitetna radna mesta i pružili bolje priike mladima da u Srbiji grade uspešne karijere,“ rekao je Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Nataša Golić, naučni savetnik iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, i Startech grantista tima kompanije Dia Solution, istakla je značaj ulaganja u biotehnologije. „Startech je prepoznao značaj naše inovacije, omogućili su nam pokretanje kliničke studije koja će nam omogućiti pregovore sa farmaceutskim kompanijama, i plasiranje na strana tržišta. Mentorska podrška pomogla nam je da se predstavimo i na Dubai Expo, a marketinška podrška pomoći će nam da se približimo krajnjim korisnicima“.

Portalu preduzetništva, unapređenom u saradnji Vlade Srbije, Ministarstva privrede i međunarodnih partnera dodata je sekcija Mali biznis informator, koja predstavlja interaktivni portal koji pruža odgovore i edukativne materijale u vezi sa oporezivanjem, taksama i naknadama, angažovanjem radnika, elektronskim poslovanjem i pripremi za inspekcijske kontrole. Ujedno je razvijen i „sestrinski“ Startap portal, koji na jednom mestu okuplja sve relevantne informacije za startape, budući da su njihove potrebe drugačije od onih s kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća.

„Želimo da ova sveobuhvatna baza informacija o aktivnim programima podrške kao što je Startech i svim ostalim mehanizmima podrške doprinese afirmaciji i razvoju preduzetništva u Srbiji. Bilo da imate ideju, a ne znate šta je prvi korak u osnivanju firme, ili imate razrađen biznis plan ali ne i sredstva da ga ostvarite, neka ovo bude prva adresa na kojoj ćete saznati sve što vas zanima,“ rekla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Propozicije Startech konkursa

Pravo apliciranja za bespovratna sredstva u okviru StarTech programa imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova. U okviru drugog poziva moći će da konkurišu za ukupno milion dolara, a visina granta zavisiće od LOT-a za koji apliciraju. U okviru LOT-a 1 namenjenog startap timovima ili biznisima osnovanim, ne pre 2020. godine, moguće je konkurisati za grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). LOT 2 i 3 su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima osnovanim do kraja 2019. koji mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%) za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište mogu da računaju na bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (sufinansiranje od 30%).

Rok za prijave je 18. maj, a detaljne informacije o konkursu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, zainteresovani aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i broju 0800 000020.

Portal preduzetništva
Portal preduzetništva pokrenulo je Ministarstvo privrede, a izradu ovog sajta omogućilo je Nemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) kroz nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, uz podršku Britanske amabsasde, UK Aid, UNDP, NALED, SKGO i Inicijativa „Digitalna Srbija“.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži