Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Šest poslova budućnosti
 
 

Šest poslova budućnosti

Koji će poslovi budućnosti biti najbolje plaćeni? Na to bi pitanje svi hteli da znaju odgovor, posebno oni koji tek treba da odluče čime će se baviti u životu. Novinari Business Insidera su odgovor na ovo pitanje potražili kod Thomasa Freya, futurologa i autora knjige ‘Komuniciranje s budućnošću’, koji je izdvojio šest zanimanja koja će u budućnosti sigurno rasti.

Logističar


Ovi profesionalci koriste kompleksne softvere kako bi pratili kretanje roba i proizvoda, te smišljaju kako taj proces učiniti što efikasnijim. Neki logističari u SAD-u čak rade s vladinim agencijama i pomažu kod saniranja nakon prirodnih nesreća.
Pozicija logističara se drastično menja, smatra Frey, koji navodi da će se profesionalci uskoro iz sektora roba i proizvoda preseliti u tehnološki naprednije sisteme, poput npr. odbrane, gde će raditi na projektima poput bespilotnih aviona, ili u javni sektor na projektima automatskih vozila bez vozača.

Etični haker


Kako haker može biti etičan? Pa, čini se da neke kompanije unajmljuju hakere koji namerno hakuju neke sisteme kako bi upozorili na npr. probleme sa sigurnošću. U SAD-u možete dobiti i sertifikat za etičnog hakera.
Godišnja plata u SAD-u iznosi 92.200 dolara te nudi prilično lagodan život. No, Frey upozorava da će u budućnosti trebati da se službeno odredi što jeste, a šta nije etično kod hakiranja.

Aktuar


Aktuar je stručnjak koji se bavi problemima finansijske neizvesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije verovatnoće, statistike i finansijske matematike.


U SAD-u aktuari zarađuju 87.650 dolara godišnje, a predviđa se da će u idućih sedam godina ova branša narasti za 27 odsto. Veštine aktuara se mogu razvijati u mnogo smerova, smatra Frey, koji predviđa da će se njihove usluge uskoro koristiti u zdravstvenom sistemu.

Hemičar za hranu


Hemičari za hranu su zaduženi za poboljšavanje ukusa i tekstura hrane, a Frey predviđa da će tržište rada ‘poluditi za njima’.
S razvojem 3D printera, Frey predviđa da će se pomoću njih u budućnosti pripremati hrana – sastojke ćete ubaciti u printer koji će vam izbaciti jelo, i to ukusno jelo – zahvaljujući hemičarima koji će tačno znati koje je sastojke potrebno izmešati u printeru.

Epidemiolog


Ovi stručnjaci za zarazne bolesti utvrđuju što su izvori zaraze, rade na pronalasku leka i kreiraju protokole za obuzdavanje širenja zaraza i bolesti.
Do 2020. godine je američki Zavod za zapošljavanje predvideo da će ova branša narasti za 35,8 posto, i to zato što vlada SAD-a zapošljava sve više ovih stručnjaka kako bi radili na preventivnim zdravstvenim merama i novim zakonskim okvirima koji bi poboljšali čuvanje medicinskih podataka.

Front-end programer


Kad na web stranici kliknete neki link, on vas odvede na drugu stranicu. Zvuči jednostavno, ali nije – taj posao odrađuju front-end programeri, koji uz programiranje i pisanje kodova moraju znati i koja su rešenja najbolja za korisnike.
Američki Zavod za zapošljavanje je predvideo da će do 2020. ova branša narasti za 22 posto. Frey kaže da će kompanije sve više paziti na interakciju s klijentima putem interneta, te će za poboljšanje te komunikacije upravo biti potrebni ovi programeri koji će njihovu stranicu učiniti efektivnijom i intuitivnijom. (Economy.rs, Gde investirati 8. februar 2014.)

 

Izvor: Economy.rs

Image by Free-Photos from Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži