Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Grčevi kod beba, kako prepoznati simptome i šta treba učiniti?
 
 

Grčevi kod beba, kako prepoznati simptome i šta treba učiniti?

Kolike ili grčevi, mogu biti veoma neprijatni za bebe, a posebno stresni za roditelje. Ova vrsta bolova u stomaku je česta kod beba i najčešće se javlja u prvim mesecima života. Grčevi kod beba se često vezuju za formiranje crevne flore kod beba. Tokom prvih nekoliko meseci života bebina crevna flora se razvija i uspostavlja. U ovom procesu mogu se javiti problemi u sistemu za varenje koji mogu izazvati bolove u stomaku i grčeve. Kod nekih beba problemi sa varenjem mogu biti izraženiji, a simptomi mogu uključivati plač koji traje satima, nemir, uvijanje i stezanje, otežano hranjenje ili izlučivanje gasova, kao i otežano pražnjenje.

Važno je prepoznati simptome kolike kod beba kako biste pomogli bebi i ublažili bol. Da biste pomogli bebi da se izbori sa kolikama i bolom, možete pokušati da promenite ishranu bebe ili koristite probiotike koji će pomoći razvoju dobrih bakterija u crevima. Takođe se preporučuje i zagrevanje bebinog stomaka toplim peškirom ili posebnim termoforom koji može ublažiti bol.

Grčevi kod beba i koji su simptomi?

Najčešći simptom kolika je da beba plače i ne prestaje, bez obzira šta pokušavate da uradite. Ovaj plač može trajati satima i može se ponavljati svaki dan. Plač je obično glasan i intenzivan, a beba može biti nemirna i često se izvija ili migolji. Ako primetite ove simptome kod svoje bebe, važno je da znate da su kolike veoma česte i da je većina beba sklona ovom problemu u prvim mesecima života. Iako su grčevi kod beba veoma neprijatni i stresni, obično ne predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje bebe.

Šta da radim kada primetim simptome grčeva?

Ako primetite ove simptome kod svoje bebe, evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste pomogli:

Pokušajte da smirite bebu - razgovarajte sa njim nežno, pevajte mu ili ga držite. Ponekad samo vaš glas može pomoći da se beba smiri.

Pokušajte da nahranite bebu - možda će joj hranjenje pomoći da se smiri. Ako beba doji, pokušajte da je stavite na dojku. Ako je vaša beba na formuli, dajte joj flašicu.

Probajte masažu - neke bebe reaguju na nežnu masažu stomaka. Nežno trljajte stomak u smeru kazaljke na satu.

Koristite toplotu – stavite topli peškir ili termoforom na bebin stomak. Ovo može pomoći u ublažavanju bolova i smirivanju bebe.

Preporuke stručnjaka su svakako da porazgovarate sa pedijatrom na temu kolika kod novorođenčeta i da znate da prepoznate simptome. Ukoliko se simptomi kolike ponavljaju i ne uspevate bebi da ublažite bolove, pedijatar će vam preporučiti lekove za ublažavanje simptoma ili dodatne mere koje možete preduzeti da pomognete svojoj bebi.

Grčevi kod beba su česta pojava i mogu biti veoma neprijatne i stresne za roditelje. Važno je pratiti razvoj crevne flore bebe i pružiti joj adekvatnu negu i pažnju kako bi se smanjio rizik od grčeva i drugih problema sa varenjem. Takođe je bitno prepoznati simptome i pokušati smiriti bebu na razne načine. Ako simptomi potraju, razgovarajte sa svojim pedijatrom, on će moći da proceni situaciju i da preporuči adekvatnu terapiju za smanjenje bolova i nelagodnosti bebe.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži