Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Blefaroplastika – zatezanje kapaka od A do Š
 
 

Blefaroplastika – zatezanje kapaka od A do Š

Postoje oni ljudi koji, kad, recimo, prilikom bilo kojih intervencija (popravka zuba ili neki drugi pregled) posmatraju svaki pokret koji lekar preko puta napravi. Da li iz zainteresovanosti za sam proces koji se odvija ili iz nekog straha, nekim ljudima je prosto potrebno da gledaju šta im to neko radi. Za one koji osećaju strah od doktora, koji se u suštini svodi na strah od nepoznatog, može biti veoma korisno da se pre pregleda ili određene intervencije upoznaju sa procedurom. Blefaroplastika je naziv koji pomalo zvuči ozbiljno i nekoga upućuje na nešto kompluikovano, ali u suštini nije tako. Zato, da predtsavimo ovu proceduru kroz najbitnije činjenice o njoj.

 

Šta je blefaroplastika

Blefaroplastika je naziv za hiruršku intervenciju koja ima veze sa očnim kapcima. Blepharos na grčkom znači kapak, te otkrivajući značenje naziva dolazimo do dela lica na kom se ta intervencija izvodi. U pitanju su oči, odnosno spušteni kapci i podočnjaci. Postoji i blefaritis, koji se odnosi na upalu očnih kapaka.

Spušteni kapci mogu biti urođeni, ali i stečeni s godinama

Mit je da se spušteni kapci javljaju sam okada čovek dođe i u neke poznije godine. Spušteni kapci ne moraju biti spušteni u procesu strenja, već se sa njima može i roditi. Naime, ne tako često, ali mogu se videti i kod dece. U pitanju je ptoza očnih kapaka, i ona se u jednom trenutku rešava hirurškim putem, što je omogućeno i u mlađim uzrastima.

Zahvat traje kratko i procedura nije komplikovana i zahtevna

Podizanje i zatezanje kapaka izvodi hirurg oftalmolog, a sama operacija ne traje dugo. Kako se obično izvodi zatezanje i gornjih i donjih kapaka, u zavisnosti od stanja kože, operacija traje od najmanje pola sata do dva sata. Postoji opcija da se radi u totalnoj anesteziji (koja se sprovodi kod dece), ali i u lokalnoj anesteziji.

Kada je u pitanju blefaroplastika cena je ono što mnoge najpre zanima

Cena je važan faktor u svemu, pa i u hirurškim intervencijama. Kod zahvata kao što je blefaroplastika cena više nije tako nepristupačna kao što je nekad bila. Svakako je opravdano izdvojiti određeni novac ukoliko će to poboljšati kvalitet vašeg života – bilo na psihičkom ili fizičkom planu, a poboljšanje vida da se postavi kao primarno u tom slučaju.

Metode koje se koriste u blefaroplastici

Blefaroplastika se uglavnom obavlja na dva načina – laserskim putem ili upotrebom mikrohirurških instrumenata. Naime, operacija laserom, kao najsavremenija metoda, najviše je privlačna jer komplikacije, koje su ionako retke, svodi na minimum. Pošto je to osetljiva regija na licu, rez koji se pravi laserom ne može biti manji, mada je mali rez kada se operacja izvodi specijalnim instrumentima. Nakon uklanjanja viška kože i masnog tkiva, koje se uglavnom nalazi u donjim kapcima, vrši se ušivanje, i to sve sa unutrašnje strane kapka.

Oporavak uz pojačanu higijenu

Obično prođe ne više od dve nedelje nakon operacije do skidanja konaca. Do tada, nije potrebno odlaziti na kontrole, već hirurzi preporučuju adekvatnu higijenu fiziološkim rastvorom i kapima za oči koje će sprečiti da se stvori neka infekcija.

foto: Pexels

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži