Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo NE koristite mobilni telefon i sušalice tokom prelaska ulice
 
 

NE koristite mobilni telefon i sušalice tokom prelaska ulice

Veliki broj ljudi, i to uglavnom mladih šetaju ulicama Kragujevca sa slušalicama u ušima ili razgovaraju mobilnim telefonom dok prelaze ulicu. Štetne posledice zračenja mobilnih telefona i opasnosti korišćenja mobilnih uređaja tokom vožnje automobila smo svi svesni. Glavni razlog sve većeg broja poginulih pešaka jeste nepažnja. Pešaci moraju da vode računa kada prelaze ulicu čak i kada imaju prvenstvo prolaza.

 

Bez obzira da li su na pešačkom prelazu ili ne, pešaci moraju da se uvere da pređu ulicu tek kada to postane bezbedno. Broj poginulih bio bi prepolovljen, kada bi se pešaci pridržavali pravila i izbacili slušalice iz uši. Prema rečima jednog kragujevačkog saobraćajca dovoljno je jednu slušalicu izvaditi kada se prelazi ulica i nikako ne koristiti mobilni telefon zbog veće bezbednosti.

Prema Zakonu o saobraćaju, prelazak na crveno košta 5.000 dinara, a ukoliko prelazite u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000, a ako je prisutno dete do 12 godina, od 6.000 do 20.000 dinara. Prelazak van pešačkog prelaza je 5.000 dinara, a ako vodite dete, kazna naraste na 6.000, pa do 20.000 dinara. Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu košta 3.000 dinara, a ukoliko je sa vama dete kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Budite oprezni, ne izlažite sebe i druge riziku. Promenite svoje navike, i ako ništa, barem utišajte muziku dok šetate ulicama grada.

foto: Arhiva auto.svicevic.net

Alfa Romeo 4Concept

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži