Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Šta su to aflatoksini?
 
 

Šta su to aflatoksini?

Aflatoksini su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, najčešće Aspergillus flavus.


Aflatoksini su dobili naziv prema A (Aspergillus) + FLA (flavus) + TOKSIN, a oznake B i G označavaju pojavu plave (Blue) ili zelene (Green) boje fluorescencije pod UV zracima, dok oznaka M označava prisustvo u mleku (Milk).

 

Stvaraju se na polju i tokom skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu, susamu, kikirikiju, pamuku, pirinču, pistaćima, semenkama bundeve, bademu, lešniku, suncokretu, soji, sušenom voću, začinima, mleku i mlečnim proizvodima i mesu. Kako dospevaju u mleko?

Životinje koje su konzumirale hranu kontaminiranu aflatoksinom izlučuju istu putem mleka, fecesa i urina. Aflatoksin M1 se ubraja u prvu grupu karcinogena prema IARC klasifikaciji iz 2002. godine. Zakonska regulativa u zemljama članicama Evropske unije za ovaj mikotoksin u konzumnom mleku namenjenom za ishranu ljudi iznosi 0.05 μg/l, dok u ostalom delu zemalja koje poseduju zakonsku regulativu za ovaj toksin (u koje spada i Srbija) dozvoljena koncentracija je deset puta veća i iznosi 0.5 μg/l.

Određene imunološke studije sugerišu da povećanje unosa svežih biljnih namirnica poput šargarepe, celera i peršuna ublažuje štetne uticaje aflatoksina na zdravlje ljudi, te bi to mogla da bude preporuka za sve nas, dok čekamo konačnu ocenu o ispravnosti mleka u Srbiji.

Image by Meine Reise geht hier leider zu Ende. Märchen beginnen mit from Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži