Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Glava ili pismo? Šanse ipak nisu 50-50!
 
 

Glava ili pismo? Šanse ipak nisu 50-50!

Kada treba da bacamo novčić i pogodimo da li će biti pismo ili glava obično mislimo da su nam šanse da pogodimo 50-50, ali jedan matematičar sa Stenforda tvrdi da to i nije baš tako.

Budući da novčić ima dve jednake strane, glavu i pismo, ljudi obično smatraju da će šanse da pri bacanju dobijemo jednu ili drugu takođe biti jednake, odnosno pedeset odsto.

Međutim, profesor Persi Dijakonis sa Stenforda ističe da stvari nisu baš tako proste, te da ovo zapravo nije pitanje matematike, već fizike, jer je ona ta koja odlučuje da li ćemo dobiti glavu ili pismo.

Po njegovoj teoriji, postoji prirodna sklonost kada se novčić baci da će strana koja je bila okrenuta na gore i ostati tako u 51 odsto slučajeva. To znači da ako bacamo novčić sa glavom usmerenom na gore, pašće na pismo, odnosno opet će glava biti gore i to u 51 od 100 slučajeva.

Pored toga, pokazao je kako se novčić nekada zapravo uopšte i ne okreće dok je u vazduhu nego se samo malo pomera dok pada.

Izvor:Blic

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži