Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Na Jupiteru i Saturnu padaju kiše dijamanata?!
 
 

Na Jupiteru i Saturnu padaju kiše dijamanata?!

Dva planetarna naučnika izložila su prilično interesantnu ideju na ovogodišnjem sastanku Američke astronomske asocijacije koja navodi da na određenim planetama pada kiša dijamanata.

„Ne želimo da ljudima stvorimo predstavu o nekom ogromnom dijamantskom bregu veličine Titanika koji plovi u svemiru. Mislimo da su u pitanju dijamanti koje možete držati u ruci“, izjavila je Mona Delicki, jedan od istraživača.

Kako naučnici objašnjavaju u svojoj studiji, visok pritisak unutar atmosfera ovih masivnih planeta potencijalno bi mogao da pretvori ugljenik u dijamante. Čestice čađi ugljenika, koje oslobađaju čestice metana u atmosferi planeta, bi padale kroz teške slojeve vodonika i helijuma prema jezgru.

Na svom putu nadole, ove čestice čađi bi bile znatno zgusnute usled visokog pritiska i temperatura, što bi dovelo do formiranja dijamanata.

Do trenutka kada bi se dijamanti približili jezgrima gasnih džinova, oni bi se najverovatnije istopili pod ekstremnom vrućinom i prešli bi u tečno stanje – dijamantsku kišu.

Ova teorija se oslanja na prisustvo metana u atmosferi metana kao i na izuzetno visoke temperature potrebne za formiranje dijamanata – 2.000 stepeni Celzijusa.

Naučnici već duže vreme razmatraju ideju o postojanju dijamantskih kiša, pa čak i dijamantskih mora na Neptunu i Uranu.

Međutim, sa oklevanjem razmišljaju o ovoj mogućnosti na Jupiteru i Saturnu zbog toga što gasovite planete imaju manje metana u atmosferi i znatno niže temperature.

Izvor:Huffington Post/B92

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.