Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Istina o lubenici i mišićima
 
 

Istina o lubenici i mišićima

Može li lubenica da izleči bol u mišićima?


 

Ovim pitanjem su se bavili španski naučnici koji su nedavno otkrili da konzumiranje lubenice  na neki način može da ublaži bol u mišićima kod muškaraca. Studija je obuhvatila muškarce u formi koji su imali iscrpne treninge. Nakon treninga su pili oko pola litra nepasterizovanog soka napravljenog od sveže lubenice u blenderu. Ta količina soka je bila sasvim dovoljna da se proizvede 1,17 grama citrulina, aminokiseline koja se prirodno nalazi u lubenici- ali "uglavnom nije prisutna u drugoj organskoj hrani", kako tvrde naučnici.

 

Rezultat: Degustatori soka od lubenice osetili su znatno manji mišićni bol  24 sata nakon iscrpnog treninga, nego kada su imali isti trening a pili su voćni koktel koji nije sadržao citrulin. S obzirom da je samo nekoliko muškaraca učestvovalo u studiji  i da su svoj bol oni sami procenjivali na osnovu obavljenog treninga, bilo je teško izvući realne zaključke iz priloženog. Sve u svemu, generalni zaključak je da trening ne škodi organizmu ali da nema potrebe za prekomernim iscrpljivanjem u teretanama. Dovoljno je uraditi nekoliko trbušnjaka kod kuće, popiti čašu, dve svežeg isceđenog soka, odmoriti misli i rezultat ne može a da ne bude zadovoljavajući.

Izvor: Men`s Health

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži