Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Zubni implanti – vrhunac napretka stomatologije
 
 

Zubni implanti – vrhunac napretka stomatologije

Živimo u svetu impresija i estetike, u kome je prvi utisak i te kako značajan. Zdravi zubi i lep osmeh su ono što sagovornici najpre primete na nama i što značajno utiče na formiranje celokupnog utiska, ali i na naše samopouzdanje. Većina ljudi može biti nezadovoljno izgledom ili zdravljem svojih zuba kao posledice genetskog nasleđa, načina života ili drugih faktora. Na svu sreću, nauka i medicina su u velikoj meri napredovale u ovom domenu, te je moguće veoma brzo ove nedostatke ispraviti uz pomoć pouzdanih i bezbednih metoda. Veoma efikasno i sigurno rešenje u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba jesu zubni implanti.

Zubni implanti predstavljaju vrhunac napretka moderne stomatologije, s obzirom da su trajno rešenje i da se strukturno i funkcionalno povezuju sa kostima vilice, što sprečava dalje resorpcije koštane mase u vilici. Izrađeni su od titanijuma, materijala koji je biokompatibilan sa tkivom organizma, te se veoma uspešno integriše sa okolnom kosti i postaje deo tela.

Kao posledica gubitka jednog ili više zuba u dužem vremenskom periodu mogu se javiti različite komplikacije, kao što su promene u viličnom zglobu, pomeranje susednih zuba, gubitak koštane mase, ali i drugi problemi povezani sa funkcionalnošću i estetikom.

Pored toga što omogućavaju rešavanje ovih nimalo bezazlenih problema, dentalni implanti su u potpunosti bezbedni po ljudsko zdravlje, te stoga predstavljaju najbolju alternativu za izgubljeni zub. Titanijum od kog su implanti izrađeni je u potpunosti otporan na koroziju, što znači da ne menja svoja fizička svojstva ni posle mnogo godina.

zubni-implant.jpg - 100.25 Kb

Savremene stomatološke ordinacije već godinama uspešno sprovodi praksu ugradnje implantanata kod pacijenata kojima nedostaje jedan ili više zuba. Stomatolozi će najpre napraviti detaljan pregled vaših zuba, kao i ortopan snimak, na osnovu čega će vam preporučiti najadekvatniji zubni implant i zajedno sa vama napraviti plan tretmana. Za ugradnju implantanata nije od presudne važnosti koliko imate godina, ali se u obzir uzima vaše opšte zdravstveno stanje, kao i stanje koštane mase vilice u koju se implatant ugrađuje. Sama metoda ugradnje implatanata je bezbolna, s obzirom da se vrši pri lokalnoj anesteziji, a period srastanja prosečno traje između 4 i 6 meseci. To znači da ćete nakon najviše šest meseci imati potpuno nadoknađen zub koji je nedostajao, ili čak čitavu vilicu, ali i lepši osmeh i više samopouzdanja.

Osim implantanata, postoje i druge alternative koje omogućavaju nadoknadu zuba, kao što su mostovi i proteze. Međutim, implantant predstavlja superiorno rešenje u svakom smislu, s obzirom da njegovom ugradnjom nije neophodno brusiti susedne, zdrave, zube. Takođe, eleminiše sve probleme koji inače nastaju prilikom nošenja pokretnih proteza, kao što su pomeranje, estetika, gubitak kosti…

Iako zdravlje zuba predstavlja jako važnu estetsku dimenziju, ono i te kako utiče na zdravlje celokupnog organizma. Brojna kardiovaskularna oboljenja, te problemi sa varenjem, povezani su sa nedostatkom jednog ili više zuba, usled nemogućnosti pravilnog usitnjavanja hrane. Tako naizgled bezazleni gubitak zuba može imati velike implikacije na vaše celokupno zdravlje, što je uz ugradnju implanta u proverenoj stomatološkoj ordinaciji moguće veoma uspešno regulisati.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži