Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Jamajka - Kingston, Jamajka: sirene i haos
 
 

Jamajka - Kingston, Jamajka: sirene i haos

Neprekidna vreva na ulicama, zvuci policijskih sirena i saobraćajni haos, tipična je scena u Kingstonu, urbanom centru Kariba. Sasvim različit od turističkih kompleksa na brošurama o Jamajci, Kingston privlači one koji žele da osete pravi duh reggae kulture i urbanih Kariba. Kingston je i najveći grad južno od SAD u kojem se govori engleski jezik. Turisti koji odlaze na Jamajku na odmor redovno zaobilaze Kingston, jer važi za opasan grad u kojem vlada haos i saobraćajni kolaps, uz neprekidne zvuke policijskih sirena.

Retko ko ostavi dovoljno vremena da obiđe Kingston i shvati da on ima mnogo toga da ponudi.

Iz Kingstona potiču neki od danas poznatih reggae i dancehall muzičara, kao što su Buju Banton i Beenie Man, a u Kingstonu su živele i legende Bob Marley, Peter Tosh, i Lee Scratch Perry.

ATRAKCIJE

Bob Marley Museum, muzej Boba Marlija, 56 Hope Road. Najpopularnija turistička atrakcija u Kingstonu, muzej je smešten u kući u kojoj je Bob Marley živeo, i gde je istovremeno bila Marlijeva diskografska kuća Tuff Gong. Ulaz je 20 US$.

Weddy Weddy Wednesday su žurke koje se svake srede održavaju u prostorijama diskografske kuće Stone Love, u ulici Burlington Ave. Dancehall muzičari Sean Paul i Elephant Man ovde regularno nastupaju.

Passa Passa je nastavak žurke Weddy Weddy, kada se oko 1 ujutro posetioci i izvođači sele na ulicu. Passa Passa traje do jutra, često i do 8-9 pre podne.

Port Royal, notorno sklonište pirata sa Kariba iz 17. veka, od kojih su najpoznatiji bili Crnobradi i Henry Morgan. Danas je u ruševinama, usled razornog zemljotresa 1692, kada je čitavo mesto potonulo u more.

Devon House, 26 Hope Road. Klasična jamajkanska palata iz 19. veka, koju je podigao prvi crnački milioner George Stiebel. Danas je pretvorena u muzej, a u dvorištu su otvoreni restoran i nekoliko prodavnica sa rukotvorinama. Tu se može kupiti i sladoled koji važi za najbolji na Jamajci. Ulaz US$6.

PLAŽE

Lime Cay, plaža najbliža centru grada, nalazi se na ostrvcu naspram obale Port Royale. Preko vikenda tu se održavaju žurke i u glavnom je gužva i glasna muzika. Radnim danima je polu-prazno, idealno za one koji žele mir i tišinu, i odmor od vreve centra Kingstona.

LOKALNI SPECIJALITETI

Jerk, najpoznatiji jamajkanski specijalitet, meso uvaljano u smešu začina Jerk, koju čine tri osnovna sastojka: pimento i Scotch bonnet (dve vrste čilija) i timijan (majčina dušica). Postoje bezbrojne varijante ovog začina u koji se pored ova tri sastojka mogu dodati oraščić, cimet, žalfija, karanfilić, i crni ili beli luk.

Red snapper na kokosovom mleku i limeti – red snapper je riba koje nema u jadranskom moru, i najsličnija je arbunu. Od začina se još najčešće dodaju korijander, kim i kurkuma.

Banane prelivene sosom od rastopljenog putera, pavlake, bibera i ruma.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži