Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Da li je rano za planove i organizaciju novogodišnjeg putovanja?
 
 

Da li je rano za planove i organizaciju novogodišnjeg putovanja?

Sa završetkom leta i sezone godišnjih odmora, nekako sasvim prirodno dolazimo do pitanja – kuda za Novu godinu? Jesenji hladni dani su možda još daleko od novogodišnjih praznika, ali za planiranje putovanja ipak nije rano.

 

Premda se uvek možete u poslednjem trenutku odlučiti gde da provedete najluđu noć u godini, može se desiti da najbolji restorani i hoteli već budu zauzeti. U slučaju da maštate o zimovanju ili dočeku Nove godine na nekom egzotičnom mestu, pametnije je da organizacijom putovanja krenete već sada.

Odakle da počnete da biste pronašli idealno mesto za provod i kako da novogodišnji odmor postane prilika za bolji i kvalitetniji život? Pročitajte.

Pronađite neko jedinstveno mesto za zabavu

Šta je vaša prva asocijacija kada se pomene Nova godina? Za mnoge ljude početak nove kalendarske godine je pravo vreme da donesu neke važne odluke i preokrenu svoj život. Međutim, neretko se događa da kad nas novogodišnja euforija popusti zaboravimo na sve one ciljeve koje smo sebi pretenciozno postavili.

Ukoliko se u Novu godinu uđe na nekom drugom mestu, pa čak i državi – menja se i naša perspektiva. Novogodišnje odluke odjednom postaju čvršće, a promene koje želimo verovatnije. Kada se približi decembar, nije neuobičajeno da se osećamo iscrpljeno, energetski “prazno”, pa je nekad planiranje putovanja upravo ono što nam je potrebno da “napunimo baterije”.

Razmislite gde želite da otputujete. Koji grad ili država imaju zabavni program na trgu sa fascinantnim vatrometom? Da li ste više za glamuroznu proslavu u nekom hotelu u banji ili moru? Za one koji vole skijanje, zima 2023. na bugarskim planinama može da bude idealno rešenje. Bilo da ste profesionalac na skijama ili samo strastveni ljubitelj zimskih sportova, u ski centrima na Pirinu i Rili sačekaće vas odlične skijaške staze, ali i drugi sadržaji. Bansko, Borovec i Pamporovo su popularna skijališta, ali čak i ako vam skijanje nije prioritet, ovde možete računati na vrhunsku zabavu. Provod u kafanama i restoranima, uživanje u šetnjama i jednostavno svežem vazduhu u prelepom okruženju čine se kao savršen način da uđete u Novu godinu.

Bogatiji za novo iskustvo

Može se reći da nam putovanja donose nova iskustva, upoznajemo drugačije kulture, istoriju drugih naroda, njihovu tradiciju, arhitekturu. Ima nečeg istinski oslobađajućeg i vrednog u tome kada lutamo nepoznatim ulicama, otkrivamo tuđe običaje, jela i delikatese. Ipak, na novogodišnjem putovanju svi ovi benefiti su intezivniji, jer ih prati upravo osećaj promene i svežeg početka.

Ako se opredelimo za neku egzotičnu destinaciju i provedemo prve januarske dane na plaži uz koktele, naša percepcija sveta i svih obaveza nesumnjivo će biti promenjena. S druge strane, novogodišnji odmor može da bude i prilika da naučimo nešto novo. Na moru da ronimo, na planini da skijamo ili uzmemo neki čas snoubordinga. Savladavanje neke veštine je i više nego doza samopouzdanja koja nam je potrebna u svako, a posebno novogodišnje doba.

Polet koji dobijamo sa novim pečatom u pasošu, okruženi ljudima koji govore na stranom jeziku može nas držati dugo. U isto vreme, proširuje naše vidike, osnažuje nas i čini spremnijim za nove izazove i planove u Novoj godini.

Nova godina – pravi trenutak za odluke i životne promene

Kako se približavamo kraju godine, skloni smo tome da se osvrćemo nazad i pitamo šta bismo uradili drugačije. Ponekad preispitujemo sve one prethodne novogodišnje odluke – jesmo li trenirali redovno, radili na razvoju karijere, družili se sa zanimljivim ljudima, pronašli partnera? Odgovori znaju da nas zabrinu i uplaše, ali nema razloga za paniku. Ima dovoljno vremena da se ostvare snovi i ciljevi, ako dobro organizujemo vreme i posložimo prioritete. Važno je da razmislimo šta želimo da uradimo, kuda da putujemo i jednostavno kakav život da živimo i onda da kreiramo akcione korake. Ako svakoga dana radimo na tome da budemo bliži svom cilju, jednom ćemo ga i dosegnuti. Želite da smršate do Nove godine, dobijete unapređenje ili pročitate bar pet knjiga? Nije dovoljno da ostanete samo na nivou želje. Napravite strategiju i organizaciju dana, nedelje i meseca i krenite pravo ka ostvarenju.

Novogodišnje putovanje kao šansa za digitalni detoks

Kada kreirate planove može vam biti teško da otkrijete šta je to što treba da uradite da biste postali najbolja verzija sebe ili jednostavno da živite svoj puni potencijal. Organizacija novogodišnjeg putovanja može da bude prilika da otkrijete ključne stvari o sebi. Primera radi, dok tražite aranžmane i birate neku destinaciju, biće potrebno da odgovorite sebi na neka pitanja. Da li ste stalno pod stresom i želite da otputujete na neko opuštajuće mesto? Možda vam fali životnog uzbuđenja, pa želite skijanje na planini ili aktivan odmor? Ako težite ka opuštanju, možda vam treba spa tretman ili boravak u romantičnom gradu sa voljenom osobom.

Kada pronađete mesto u koje želite da otputujete, iskoristite maksimalno to vreme. Jedan od načina je da izaberete odmor bez društvenih mreža i pametnog telefona. Zanimljivo je da nikada nije bilo više negativnosti u životu savremenog čoveka nego kad je počeo pasionirano da proverava mreže, čita vesti online i stalno se poredi sa drugim ljudima. Nošenje telefona znači i da smo uvek dostupni, ljudi mogu svakog trenutka da nas pozovu i poremete nam dan. Da li nam treba taj stres na novogodišnjem odmoru?

Početak godine u kombinaciji sa digitalnim detoksom je i više nego povoljna pozicija za ostvarivanje svih onih novih ciljeva u narednih 12 meseci. Izaberite udaljenu destinaciju i prepustite se miru pejzaža. Nema telefona, zvonjave, pristupa društvenim medijima. Kada se prepustite predelima i svojim mislima, vratićete se s putovanja opušteni i usredsređeni.

Hoćete li sledeće godine biti drugačija osoba? Jedini način da postanete najbolja verzija sebe je da dozvolite da vam novogodišnji odmor pokaže put da budete bolji. Zbog toga ne razmišljajte da li je prerano za planove, već otvorite mapu i izaberite mesto svog narednog putovanja.

foto: Pexel

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži