Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Vođenje domaćinstva – godišnji, mesečni i nedeljni poslovi za blistav dom
 
 

Vođenje domaćinstva – godišnji, mesečni i nedeljni poslovi za blistav dom

Vođenje domaćinstva je mnogo više od održavanja čistoće i brige da sve bude zategnuto i na svom mestu. Ako ste tek kupili stan ili kuću ili jednostavno želite da poboljšate svoje veštine domaćina/domaćice, postoje neki koraci koje možete preduzeti da olakšate ovaj proces svakog dana.

 

Funkcionalnost doma možete unaprediti uz organizaciju poslova i raspodelu obaveza na godišnjem, mesečnom i nedeljnom nivou. Pripremili smo sažet vodič kako da svaki dom zablista i bude udobno mesto za život. Pročitajte.

Godišnje obaveze u domaćinstvu

Neke kućne poslove i provere uređaja dovoljno je uraditi jednom godišnje. Kontrola sistema za grejanje, vodovodnih cevi ili čišćenje dimnjaka, na primer, mogu sprečiti veće havarije i štetu u domu.

Provera i održavanje kućnih uređaja

Izdvojite vreme da proverite kućne aparate, kablove i instalaciju svuda u stanu. Odmaknite od zida frižider, šporet, sudomašinu i mašinu za pranje veša i temeljno očistite. Usisajte zavojnice frižidera, obrišite sve zadnje površine uređaja blago navlaženom krpom za prašinu. Zatim uklonite prašinu staru godinu dana tako što ćete dobro očistiti pod. Ne zaboravite da prilikom premeštanja aparata isključite vodu ili gas.

Premda održavanje čistoće neće sprečiti pojavu kvarova uređaja, sasvim je izvesno da će smanjiti mogućnost da se dogode. U slučaju da primetite da neki od uređaja ne radi kako treba, možda je popravka veš mašine u servisu bolja opcija nego da sami pokušate da otklonite kvar. Primera radi, ako veš mašina neće da primi vodu ili pak prima vodu a neće da pokrene motor, pametnije je da se oslonite na iskusne majstore i u kratkom roku rešite problem.

Takođe, kada je u pitanju održavanje veš mašine i mašine za pranje sudova mnogi su u zabludi da ove uređaje ne treba čistiti, jer se čiste sami. Međutim, vremenom se mast, komadići hrane i deterdžent zadrže u sudomašini, kao i tragovi praška i omekšivača u veš mašini. Zbog toga je važno da uključite ciklus pranja – kada su ovi aparati prazni. Za efikasnije rezultate u veš mašini koristite sodu bikarbonu.

Kontrola sistema za grejanje

Ako ste uveli centralno grejanje, jednom godišnje obavezno pozovite tehničara da proveri sve cevi, radijatore i kotao. Kontrola podrazumeva detaljan pregled pumpe, kanala i ako je potrebno servisiranje sistema. Koraci koje možete preduzeti sami su svakako temeljno čišćenje kotla. Ovaj posao je najbolje obaviti pre ili po završetku grejne sezone.

Provera vodovodnih cevi

Jedan od zadataka koji se obavlja na godišnjem nivou jeste i detaljan pregled cevi – ispod sudopera i u kupatilu. Budite sigurni da nema nikakvih znakova curenja i tako što ćete pregledati zidove i plafone (nekad mrlje mogu da pokažu da iz cevi voda curi u zidove). Proverite da li slavine kaplju i da li vodokotlić radi ispravno. Za sve što smatrate da ne možete ili ne umete sami, pozovite vodoinstalatera za pomoć.

Čišćenje dimnjaka

Vlasnici kuća imaju obavezu da jednom u godinu dana provere dimnjak. Čak i u onim slučajevima kada se kamin ne koristi često, redovna kontrola je neophodna. Kako prenosi opasne gasove iz kamina ili peći na drva/ugalj, odžak treba da se čisti periodično. Obavite to sami ili potražite usluge odžačara, ali u svakako ne ostavljate ovaj posao za narednu zimu da ne biste izazvali neki veći problem kad temperatura padne ispod nule.

Sređivanje garaže i šupe

Proleće ili jesen predstavljaju dobro doba godine za čišćenje i reorganizaciju garaže i šupe za alat. Pregledajte sve police i fioke i raščistite nered. Neke predmete ćete sasvim sigurno baciti, druge prodati ili pokloniti. Zadržite samo ono što vam je potrebno i organizujte alat na kukama i policama. Pošto sve uređaje, opreme i pribor pravilno rasporedite, detaljno očistite pod metlom i krpom.

Mesečni ili sezonski poslovi

Da bi domaćinstvo funkcionisalo bez problema, potrebno je da neke poslove obavljate češće – ako ne jednom mesečno, onda sezonski. Napravite podsetnik za detaljno čišćenje kuhinjskih ormarića spolja i iznutra, otapanje frižidera, te reorganizaciju špajza.

Možete izabrati datum u mesecu kada ćete uraditi pregled ormarića za lekove (i proveriti rokove tableta). Premda je reorganizacija garderobera više sezonski zadatak, ako ste perfekcionista i volite urednost na prvom mestu, onda možete jednom mesečno poslagati odeću u ormaru.

Mesečno održavanje doma uključuje i ribanje pločica i brisanje podova, kao i proveru buđi u kupatilu i drugim prostorijama. Obrišite prašinu na teško dostupnim mestima kao što su lusteri i gornja strana ormara i polica i zaštitite se od alergija u svom domu. Pranje zavesa, tepiha, nameštaja i drugih tkanina takođe je jedna od obaveza koje će doneti posebnu svežinu vašem domu.

Dok ne izgradite naviku možete odlučiti da obrišete prozore svake prve subote u mesecu. Istom prilikom operite zavese i trapere i osvežite tepihe i mebl garniture za sedenje. (Dubinsko pranje tepiha i nameštaja možete obaviti jednom u godinu dana).

Nedeljni poslovi

Nedeljna lista obaveza verovatno je i najvažnija ako želite da sve u vašoj kući radi, bude čisto i pedantno. Za razliku od velikih godišnjih „projekata“ kao što je reorganizacija garaže i servisiranje sistema za grejanje, na sedmičnom nivou vas čekaju jednostavniji zadaci.

Napravite plan za svaki dan i rasporedite kućne poslove tako da jednom nedeljno oribate kupatilo, kuhinju, zamenite posteljinu u svim spavaćim sobama. Možete kreirati nedeljni raspored kog ćete se pridržavati iz sedmice u sedmicu i tako osigurati da vam tuš kabina, kada i lavabo uvek budu čisti. Na ovaj sedmični popis dodajte brisanje i usisavanje podova, ribanje šporeta, unutrašnjosti rerne i mikrotalasne pećnice, čišćenje frižidera.

Obavezno proverite rok trajanja namirnica i bacite onu hranu koja se pokvarila. Ovo je verovatno najbolji trenutak da naravite listu prehrambenih proizvoda za kupovinu i nabavite sve što vam u kući nedostaje.

Operite peškire, krpe i jedan dan posvetite održavanju ličnog prostora. Dakle, promenite posteljinu, sredite sobu za spavanje, sortirajte prispelu poštu i račune.

Vođenje domaćinstva možete biti manje zahtevno kada napravite listu poslova. Naučite da volite završavanje ovih obaveza i uživajte u svom urednom domaćinstvu. Život u organizovanom prostoru bez prljavštine i bakterija poboljšaće vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Podela poslova sa ukućanima može da pomogne i pritom unapredi porodične odnose. Svaki od ovih zadataka možete obaviti zajedno, a ako odložite telefone i pustite neku muziku – zabavićete se i učiniti da vaš dom zablista.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži