Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Miroslav Milojević o karijeri u kompaniji Renault
 
 

Miroslav Milojević o karijeri u kompaniji Renault

Miroslav Milojević 23. marta 2019. za Intervjuer govorio je o karijeri u kompaniji Renault što je najpre objavljeno na portalu poslovnog kluba KUM, ali i na globalnoj platformi Međunarodnog Koncepta.

 

Zovem se Miroslav Milojević, imam 28 godina i dolazim iz Smederevske Palanke, gde sam i završio srednju mašinsku školu GOŠA, kao đak generacije. Završio sam osnovne i master studije na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu 2014. godine. U Rumuniju sam došao 2015. godine, i trenutno živim i radim u Bukureštu u grupaciji Renault-Nissan u jednom od najvećiih inženjerskih centara u Evropi, gde radi okvirno 4.500 inženjera zajedno sa saradnicima. U slobodno vreme bavim se sportskim aktivnostima kao što su teretana, trčanje, plivanje i vožnja biciklom. Volim da stičem nova iskustva i saznanja, upoznajem nove ljude i obožavam da putujem. Svoju karijeru u Renault-u sam počeo kao razvojni inženjer konstruktor u timu za razvoj elemenata za prenos snage, a sada sam na poziciji Lider Inženjeringa u istom timu. Radim kao koordinator razvoja velikog broja projekata za brendove Renault, Dacia, Nissan, Mitsubishi, Mercedes i Lada. Pored toga sam mentor novim inženjerima u mom timu i zadužen sam za njihovu obuku i praćenje razvoja njihoviih veština.

Kažite nam više o kompaniji Renault?

Renault grupacije razvija i proizvodi automobile od 1898. godine. Danas je to internacionalna multi-brend grupacija, koja je u toku 2018. godine prodala oko 3.9 milliona vozila. Grupacija ima 31 proizvodnu platformu, sa preko 180.000 zaposlenih u 36 zemalja širom sveta. Kako bi održala korak sa izazovima moderne tehnologije i inovacijama budućnosti, i odražala konstantnu strategiju u porastu profita kompanije, grupacija Renault ulaže velike napore u internacionalni razvoj svih 5 brendova, Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Lada i Alpina. Od 2016. godine Alijansa sa Nissanom je proširena i sada uključuje i brend Mitshubishi I broji preko pola miliona zaposlenih, i kao zvanična Alijansa Renault-Nissan-MItshubishi prethodne 2 godine, je prva u svetu sa prodatih 10.8 miliona vozila.

U Rumuniji, Renault ima dugu istoriju vezano za saradnju sa Dačijom, koja je zasnovana i pre nego što je francuska grupacija kupila Rumunsku autoindustriju 1999. godine. Daljim razvojem, do sada je uloženo više od 2.4 milijarde evra u zemlji, tako da Rumunija sada predstavlja drugu najvažniju zemlju u grupaciji Renault, posle Francuske naravno. U ovom trenutku, grupacija Renault u Rumuniji ima potpunu kompetentnost kao kompletni automobilski proizvođač sa preko 18.000 zaposlenih, počevši od konceptnog dizajna, inženjerskog razvoja, test centra i proizvodnje sve do logistike, finansija, prodaje i post-prodajnog centra. Lokalni inženjerski centar Renault Technologie Roumanie (RTR), otvoren je 2006. godine, a komercijalni centar Renault Service Romania (RSR) 2007. godine. Od marta 2019. godine otvoren je novi inženjerski centar u Bukureštu sa površinom od 47.000 m2, kao jedna od najmoderniih zgrada današnjice, u kojoj su smesteni svi inženjeri iz razvojnog, komercijalnog i dizajn centra, gde će ukupno radi preko 3400 inženjera. Pored toga u drugom eksternom inženjerskom centru u Bukureštu radi preko 1000 inženjera kao saradnici na projektima. Na 40km od Bukurešta, nalazi se test centar sa modernom i velikom infrastrukturom gde radio ko 800 inženjera, i na 130 km od Bukurešta se nalazi proizvodna platforma, koja svake godine proizvede 350.000 vozila, 930.000 motora i 1.440.000 menjača.

Kakav je život u Rumuniji, i uporedite ga sa životom u Srbiji?

Rumunija je zaista prelepa zemlja, kao i Srbija. Veći deo Karpata se prostire ovde, a takođe imaju i izlaz na more. Uspeli su da sačuvaju sve zamkove kao i ostale turističke atrakcije iz srednjeg veka, a i turizam je generalno na visokom nivou. Mnogi ljudi u Srbiji imaju predrasude o Rumuniji, ali zaista kada sam došao ovde 2015. godine, odmah sam shvatio da je sasvim suprotno. Ovo je zemlja u velikom razvoju industrije, standarda i infrastrukture. Od kako su ušli u Evropsku Uniju, prosek plate se drastično povećao kao i broj investitora koji otvaraju proizvodne pogone u Rumuniji, gde je trenutna nezaposlenost ispod 4%. Što se tiče poredjenja sa Srbijom, 2015. godine nije bilo mnogo velike razlike, ali već danas nakon 4 godine razlika je veća, i mislim da iz godine u godine će biti sve veća. Životni standard je trenutno veći za 50% do duplo, s obzirom da su plate veće, a život jeftiniji, i ima više dostupnih mogunosti, s obzirom na bolju tehnološku razvijenost. Pre nego što sam došao u Bukurešt, živeo sam u Kragujevcu. U početku bilo mi je teško da se priviknem na život u gradu koji ima preko 3 miliona ljudi, oko 20 puta veći grad od Kragujevca, neizmerno veća gužva i buka, i bez harmonije koja krasi Kragujevac. Mada pored toga Bukurešt pruža jako puno mogućnosti za životne aktivnosti, zabavu, karijeru, to je jedan veoma moderan grad i u neverovatnoj je ekspanziji. Što se tiče mentaliteta, životnih navika, okruženja, mislim da zaista nema skoro nikakve razlike, i kao narodi delimo iste dobre i loše osobine, ovde se osećam skoro kao kod kuće (kad kažem kuća mislim na Srbiji, jer to je za mene jedini dom). Komšije smo, i Rumuni nas zaista poštuju i vole nas Srbe, daleko više nego mi njih, i još nas zovu i braćom, rođacima i prijateljima. To se moglo videti itekako na medjusobnoj fudbalskoj utakmici odigranoj prošle godine.

Gde vidite sebe za 5 godina?

Trenutno živim u Bukureštu, i fokusiran sam na napredovanje u karijeri u Renaultu. Učim što više, razvijam inženjerske, tehničke i menadžerske veštine, znanje nekoliko stranih jezika, kao i veštine rada sa ljudima iz celog sveta. Sto se tiče privatnog života, za 5 godina vidim sebe sa srećnom porodicom oko sebe, a što se tiče karijere vidim sebe na nekoj menadžerskoj poziciji, bilo da je to u pitanju menadžment projekata ili menadžment ljudi. Najbitnije je ostvariti balans izmedju privatnog i poslovnog života, i to ako jednim životom dopunjavamo i motivišemo drugi. To je ono čemu ja težim.

Da li postoji mogućnost da Renault investira u budućnosti u Srbiji?

Ovo pitanje je jako zanimljivo, ali ja definitivno nemam adekvatan odgovor. Takve odluke i razgovori vezani za strategiju investiranja Renault-a su prisutni na daleko većom nivou. Trenutno Renault investirá dosta u Rusiji, Indiji i Kini. U svakom slučaju, meni bi bilo jako drago ako Renault nekada bude odlučio da investira u Srbiji, jer mi imamo dobru infrastrukturnu povezanost sa Evropom i Azijom.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži