Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Da li ste zamišljeni dok vozite?
 
 

Da li ste zamišljeni dok vozite?

Dobro je poznato da je upotreba mobilnog telefona tokom vožnje opasna jer skreće pažnju vozača sa dešavanja na putu. Najnovije istraživanje američke osiguravajuće kompanije Erie otkriva da zamišljenost ili sanjarenje tokom vožnje predstavlja još veću opasnost po bezbednost saobraćaja.

Setite se koliko je vožnja automobila izgledala kompleksna u ranoj fazi obuke. Trebalo je uskladiti korišćenje osnovnih komandi i istovremeno pratiti saobraćajnu signalizaciju, kretanje pešaka i drugih vozila oko vas.

Vremenom, sa sticanjem iskustva u vožnji, većina nas nauči da sve ove radnje obavlja manje-više rutinski. Zbog toga što svakodnevna vožnja postaje rutina, misaone aktivnosti vozača često se usmeravaju na druge stvari i oni "odlutaju u mislima".

Najnoviji statistički podaci o saobraćajnim nesrećama u SAD pokazuju neke zabrinjavajuće činjenice. Osiguravajuća kuća Erie Insurance Group analizirala je podatke o saobraćajnim nesrećama u 2010. i 2011. godini do kojih je došla američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA).

Analiza je otkrila da je u 10 odsto svih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom bar jedan od učesnika bio rastrojen ili nečim ometen neposredno pre sudara. Daljom analizom utvrđeno je da je uzrok rastrojenosti u 12% slučajeva bila upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, dok je čak 62 procenta vozača u trenutku nesreće bilo ometeno tako što su im "odlutale misli", odnosno jer su bili zamišljeni.

Kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, preporuke su uglavnom jasne i poznate većini učesnika, a ova aktivnost je zakonski regulisana u većini zemalja koje imaju zakone o bezbednosti saobraćaja. Dekoncentracija i zamišljenost vozača je složeniji problem.

Američki stručnjaci koji se bave ovim pitanjem savetuju vozače da budu fokusirani na sam proces vožnje.

"Upravljanje vozilom treba doživljavati kao složen zadatak koji zahteva potpunu pažnju i koncentraciju vozača. Tokom jednog kilometra vozač u proseku mora da donese 20 kompleksnih odluka koje se direktno tiču procesa vožnje", kažu stručnjaci.

U analizi američke osiguravajuće kompanije navedene su i druge ometajuće aktivnosti koje mogu dovesti do saobraćajne nesreće, kao što su skretanje pogleda levo ili desno sa puta kojim se vozilo kreće, razgovor sa drugim osobama u automobilu, konzumiranje hrane, pomeranje objekata u vozilu, skretanje pažnje na kućne ljubimce koji se prevoze u automobilu i slično.

 

Izvor: b92.net

Image by Free-Photos from Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži