Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala (Van)bračna zajednica
 
 

(Van)bračna zajednica

Brak je nešto zašto se čovek uvek kaje, bilo da ga sklopi ili ne sklopi.” (Sokrat)

Živeti u palanačkoj sredini predstavlja teret za svest mlade žene.Da li treba ispoštovati svoje odluke I želje ili se prepustiti mišljenju većine u jednoj takvoj zajednici? Koliko treba hrabrosti reći NE? U potrazi za odgovorom koliko je (van)bračna zajednica legalno priznata oslonićemo se na Porodični zakon.

Porodični zakon obuhvata sva prava supružnika,od toga šta brak kao zajednica označava,izdržavanje supružnika,podela imovine…Dva člana koja su najzanimljivija su član 39. Zabluda po kome je “brak rušljiv kada je na njegovo sklapanje supružnik pristao u zabludi o ličnosti drugog supružnika ili o nekoj njegovoj bitnoj osobini (?)” (dakle,imate šansu da ispravite čuveno “da sam znala..”) I član 172. Igra na sreću (ukoliko neka od vas ovih dana osvoji sedmicu) gde ”imovina stečena igrom na sreću u toku zajednice života u braku predstavlja zajedničku imovinu,osim ako supružnik koji je ostvario dobitak ne dokaže da je u igru uložio posebnu imovinu”..Pa ko kaže da ministri (ne)misle o nama?

Palanačka sredina,okovana lancima tudjeg mišljenja,osudjuje vanbračnu zajednicu I gleda na nju podozrivo.Veruje da vanbračni partneri nisu dovoljno zakonom zaštićeni kao supružnici.Ali pre svega,u pitanju je svest zajednice koja sprečava mlade žene da žive kako one smatraju da je ispravno I stav crkve koji se protivi takvom načinu života.Nedavno sam pročitala na sajtu B92 Blog Arhiva članak pod nazivom “Kome treba muž” gde se govori o objavi New York Times da je u Americi 2005.godine čak 51% žena neudato za razliku od prethodnih godina kada je taj procenat bio znatno manji.Po mom mišljenju,sve je više žena koje se odlučuju na takav korak pre svega zato što nisu spremne da ugroze svoju slobodu,ekonomski su nezavisne I emancipovane žene.Vanbračna zajednica im na neki način pruža I slobodu I partnera.Iako živimo u savremeno doba nasilje medju partnerima je itekako prisutno.Incest Trauma Centar Beograd objavio je 2003.godine da u 64.6% situacija u porodici nasilnik je muž,u 18.5% je bivši muž,a partner u vanbračnoj zajednici u 16.9%.Čak I kada je u pitanju nasilje,strah od osude palančana jedan je od bitnih faktora zbog kojeg se ne prijavljuje.

Da su vanbračni partneri zaista zakonom priznati dokazuju izmedju ostalog neki od sledećih članova Porodičnog zakona:

član 4.1.”Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene I muškarca,izmedju kojih nema bračnih smetnji(vanbračni partneri).”

član 4.2.”Vanbračni partneri imaju prava I dužnosti supružnika pod uslovima odredjenim ovim zakonom.”

član 6.”Dete rodjeno van braka ima jednaka prava kao dete rodjeno u braku.”

član 152. govori o izdržavanju vanbračnog partnera,koje je u biti isto sa članom 151. koji govori o izdržavanju supružnika

član 191. reguliše imovinske odnose vanbračnih partnera I njihovu zajedničku imovinu stečenu u toku trajanja vanbračne zajednice.

Dakle,sledeći put kada se povede polemika šta je zakonom priznato,bračna ili vanbračna zajednica,ne uzrujavajte se.Sledite svoja osećanja I potrebe,težite ka svojim ciljevima kako biste bile ispunjene,zadovoljne I srećne žene.Ukoliko vas religijsko načelo ili vaš sopstveni stav navodi da je lepše živeti u bračnoj zajednici, poštujte stav onih koji žele da žive vanbračno.Bitna je vaša odluka. Uostalom ,vanbračno ili ne,“postoje dve vrste muškaraca koji ne znaju ništa o ženama:oženjeni I neoženjeni muškarci.”(Sagan)

O braku su rekli:

Nemoj se venčavati radi novca. Uvek možeš jeftinije da ga pozajmiš.
Gabor
Miraz je začin koji nam pomaže da progutamo ribu zajedno sa kostima.
Mrozek
Da bi se sačuvala knjiga, potrebne su korice. Isto važi i za žene. Muževi koji shvataju ovu mudrost, ukoričavaju svoje žene u krzno.
Parker
Propali brak je onaj u kome žena provodi u kuhinji isto onoliko vremena koliko je pre udaje provodila pred ogledalom.
Tuholski
Razvesti se samo zbog toga sto ga više ne voliš isto je tako glupo kao i udati se za njega samo zato što ga voliš.
Gabor
Ima mnogo žena koje su udovice vec sutradan po venčanju, jer su im umrli muževi o kojima su maštale.
Dekobra

Pripremila
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži