Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Investicije Investicije
 
 

Investicije

Kroz grinfild investicije Kragujevac se uvrstio među osam gradova u Srbiji koji su privukli najviše stranih investitora, a u gradski budžet se, od iznajmljivanja lokacija stranim i domaćim kompanijama na 99 godina, slilo oko 20 miliona evra.

Nova industrijska zona „Servis 2”, pored budućeg autoputa prema Batočini, postala je veoma atraktivna prvenstveno za strane investitore.

Prema rečima glavnog gradskog stručnjaka za gradske resurse Nebojše Vasiljevića u toj zoni su dve slovenačke kompanije, Tuš i Merkur, unajmile lokacije od četiri i 3,6 hektara za gradnju hipermarketa. Za zakup ove dve lokacije plaćeno je 3,4 miliona evra. Ta dva objekta, koja će imati oko 40.000 kvadrata, u fazi su izrade detaljnog plana regulacije.

U ovoj zoni, nalaze se i proizvodni pogoni zajedničke slovenačko-srpske kompanija TPV Šumadija, koja proizvodi autokomponente za Opel, Audi i Mercedes. U istoj zoni lokaciju za izgradnju salona automobila zakupila je beogradska firma Total Auto za 800.000 evra. Dva placa zakupila je i kragujevačka firma Forma Ideale, koja će na placu od dva hektara, plaćenom takođe 800.000 evra, izgraditi prodajni salon. Ova firma će na drugom placu od pet hektara izgraditi proizvodno-skladišni prostor. Predviđeno je da ova kompanija koja se bavi proizvodnjom nameštaja ovde zaposli 400 radnika.

 

Stigli i Grci

U novoj industrijskoj zoni Rakalj, takođe pored puta za Batočinu, iznajmljene su prošle godine četiri lokacije, koje su zakupila kragujevačke firme Sanel i Agromarket, beogradski Intergas i grčki Helenik Petroleum. Za ukupno 1,2 hektara ovi investitori platili su 600.000 evra. Agromarket planira gradnju velikog prodajnog prostora, gde se može kupiti sve što je potrebno za uređenje dvorišta i bašta, od alata do sadnica.

Kompanija Sanel će izgraditi prodajno-servisni salon vozila marke Toyota, dok će Intergas izgraditi stanicu za prodaju gasa, Helenik Petroleum planira izgradnju benzinske pumpe sa pratećim sadržajima.

U zoni između mlekare Mladost i hipermarketa Metro na ulazu u Kragujevac iznajmljene su četiri parcele veličine od 24 do 36 ari. Zakupci su kragujevačka firma Auto Branša, koja se bavi prodajom auto guma, kompanija Sunce, koja se bavi izradom metalne bravarije i postavljanjem prozorskih stakala, proizvođač obuće Stefano, takođe iz Kragujevca, kao i firma Banja Komerc iz Aranđelovca, koja izrađuje materijale za fasade i izolaciju.

Ovi placevi plaćeni su 600.000 evra. U gradsku kasu od naknade za uređenje zemljišta samo od ove četiri transakcije sliće se oko 450.000 evra.

Lanac hipermarketa Tempo

U ovoj zoni lanac hipermarketa Tempo, koji pripada beogradskoj kompaniji Delta, zakupio je pet hektara zemljišta za 2,2 miliona evra. Na ovom prostoru nići će prodajni prostor od 20.000 kvadrata. Urađen je i detaljni plan i na investitorima je da odluče kada će početi gradnju.

U bloku Sloboda formirano je pet građevinskih celina. Tu su NIS petrol i Velefarm već izgradili objekte. U toj zoni ovih dana počela je izgradnja hotela na placu koji je zakupio jedan ovdašnji investitor.

U zonama Zelenilo 2 i Zelenilo 3 Kragujevac je iznajmio dve lokacije od 70 i 90 ari firmama Forma ideale i AIK banci za gradnju stambenih objekata. Placevi su plaćeni 2,1 milion evra. Urađen je detaljni urbanistički plan, zgrade su u fazi projektovanja i nakon toga sledi gradnja.

Grade i Izraelci

Veliki investitor, izraelska Plaza platila je 4,6 miliona evra za 2,4 hektara u Staroj radničkoj koloniji. Tu će se graditi najsavremeniji šoping mol od 90.000 kvadrata, koji se sastoji od podzemne garaže u dva nivoa za 1.180 vozila i 49.000 kvadrata nadzemnog prostora, za prodajno zabavne sadržaje. Predviđena je izgradnja šest bioskopskih sala i sedam restorana brze hrane raznih nacionalnih kuhinja.

Uporedo sa pripremom terena radi se i detaljni plan i investitor je zakazao početak gradnje za 1. jul ove godine, kaže Nebojša Vasiljević.

Za isti datum početak gradnje zakazala je i nemačka Super nova, koja je prošle godine zakupila dva placa u kragujevačkom prigradskom neselju Stanovo. Prvi od 4,2 hektara, platila je 3,4 miliona evra i drugi površine 1,7 hektara po istoj ceni.

Hektar zemljišta iznajmljen je beogradskoj firmi za stambenu gradnju za 900.000 evra, plac u strogom centru grada iznajmljen je ovdašnjoj firmi Stan Komerc za 360.000 evra, kao i 20 ari zemljišta kragujevačkoj kompaniji 034 za izgradnju salona automobila Škoda.

Formirana je nova industrijska zona na periferiji grada na Deninom brdu. Na površini od 13,5 hektara biće 25 lokacija za zakup. Za sve placeve već ima interesovanja i oni se već računaju kao iznajmljeni, mada će licitacija biti raspisana za desetak dana.

Kragujevac je prošle nedelje i zvanično promovisao režisera Emira Kusturicu kao investitora u kompleksu Knežev Arsenal u okviru Miloševog Venca, odnosno u okviru još uvek zatvorenog kruga Zastave.

Kusturica je na obelodanio da će na prostoru Kneževog Arsenala graditi pet manjih bioskopskih dvorana, biblioteku, salu za koncerte sa oko 2.000 mesta i kafanu. To bi trebalo da bude mesto na kome bi se održavale filmske projekcije domaće i nezavisne filmske produkcije, nikako komercijalni film. U ovom trenutku ništa više od ovoga ne može da se sazna o budućim sadržajima tog prostora, jer je, kako je rečeno, u toku izrada idejnog projekta.

Glavni gradski stručnjak za gradske resurse Nebojša Vasiljević kaže da je problem što grad ovoga trenutka nema mogućnosti da obezbedi lokacije stranim proizvodnim firmama koje su tražile zakup zemljišta od osam, 12, pa i 50 hektara.

Prema planovima kupaca zemljišta u Kragujevcu će biti izgrađeno 200.000 kvadrata prodajnog prostora, što će omogućiti zapošljavanje oko 3.500 radnika.

Završena izgradnja obdaništa na Deninom brdu

Na uglu ulica Cvetne i Franša de Pera, završena je izgradnja objekta obdaništa sa parternim uredjem zemljišta. Trenutno se obavlja ispitivanje instalacija i pribavlja dokumentacija koja je neophodna za tehnički pregled i dobijanje upotrebne dozvole. Površina dvorišnog kompleksa iznosi 45,41 ari i čine ga zelene površine, behaton staze, površine za klackalice, tobogan, ... i parking prostor za 16 mesta, namenjen za korišćenje roditelja i zaposlenih. Površina objekta iznosi 482 kvadratnih metara i sastoji se od pet boravišnih prostorija (2 za jaslene grupe i 3 za dnevni boravak), zajedničke prostorije, kuhinje, prostorija za vaspitače. Objekat je kapaciteta za smeštaj 150 mališana.

Kompletna investicija izgradnje objekta iznosi 27,5 miliona dinara od čega učešće Ministarstva za NIP iznosi 10 miliona dinara, a grada Kragujevca 17.5 miliona. Izgradnjom obdaništa u naselju Denino brdo, kao i još jednog, planiranog u 2010. godini, grad Kragujevac će biti jednini grad u kome neće postojati liste čekanja za upis dece u obdaništa.

Javna garaža

Lokacija na kojoj se planira izgradnja javne garaže nalazi se u Centralnoj gradskoj zoni u bloku između ulica Kneza Miloša, Karađorđeve, Branka Radičevića i Kralja Aleksandra I Karađorđevića, na delu postojećeg posebnog parkirališta. Lokacija je odabrana na osnovu podataka o korišćenju postojećeg parkinga i potreba za parking mestima u užem gradskom jezgru dobijenih od JP Parking servis Kragujevac.

Grad Kragujevac je završio Idejno rešenje za izgradnju višeetažne javne garaže, koje predstavlja najracionalnije rešenje u pogledu iskorišćenja prostora (broja parking mesta) i ekonomičnosti izgradnje.

Prema Idejnom rešenju garaža će imati  12 poluetaža, jednu delimično ukopanu (50cm)  i 11 nadzemnih etaža (Su+5+Pt).

’’Kapacitet garaže je oko 200 parking mesta. Pristup garaži biće ostvaren preko dve saobraćajnice iz ulice Kneza Miloša. Komunikacija u objektu će se odvijati preko kolskih rampi i saobraćajnicama za automobile i stepeništem i liftom za pešake. Garaža će imati površinu oko 6900m2’’, rekao je Pantić. Prema njegovim rečima planirana vrednost investicije je oko 1.6 miliona evra i finansijeri su grad Kragujevac i JP Parking servis Kragujevac.Izrada Glavnog projekta je poverena projektnom birou JP parking servis Beograd. Rok za završetak projekta je 90 dana, nakon čega sledi izbor izvođača radova i početak izgradnje javne garaže.

’’U centralnoj gradskoj zoni je najizraženiji problem nedostatka slobodnih parking mesta i izgradnja javne garaže rešiće u dobroj meri ovaj problem’’- tvrdi Pantić.

DIS mega market u naselju Centralna radionica

DIS mega market biće izgrađen u središnjem delu naselja Centralna radionica u ulici Josifa Šnersona iz koje se i odvija pristup kompleksu. Površina kompleksa je 1.21 ha na kojem će se pored objekta sa nadstrešnicom nalaziti i parking prostor sa 154 parking mesta i zelene površine.

Objekat mega marketa će imati centralni deo, dva lokala, banke, igraonice, info-pulta, ekspres restoran sa 96 mesta, magacinski prostor, prostorije koje će koristi osoblje marketa i tehnički blok.

U centralnom delu vršiće se  prodaja tehničke robe, neprehrambene i prehrambene robe, u delu sa rashladnim vitrinama. Predviđena je prodaja smrznutih proizvoda, mleka, mlečnih prerađevina, mesa, ribe...

Projekat je u fazi dobijanja građevinske dozvole. Početak izgradnje se očekuje u maju. Izgradnja kompleksa će trajati od 5 do 6 meseci.

Bruto površina objekta je oko 4000 m2. Vrednost investicije je preko 4 miliona evra. Nakon završetka objekta u njemu će se zaposliti oko 120 Kragujevčana.

Izvor: www.ekapija.com