Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Pekara u dvorištu, štamparija u podrumu
 
 

Pekara u dvorištu, štamparija u podrumu

pocetak-godine-1Školski odbor Prve tehničke škole iz Kragujevca ovih dana raspisao je oglas za davanje u zakup poslovni prostor od 250 kvadrata za snabdevanje učenika pekarskim proizvodima i bezalkoholnim pićem. Rok trajanja zakupa je dve godine, a ponuđena cena zakupa ne može biti niža od 50.000 dinara.

Sekretar škole Lidija Radosavljević kaže da prostor još nije izdat iako ima ponuda i da je neophodno odobrenje Direkcije za imovinu. Na naše pitanje da li je u školi manjak đaka pa je ostalo viška prostora, ona odgovara da je reč o prostoru koji je ostao od nadogradnje škole i da je ovo jedan od načina da se finansira škola koja ima više od 7.000 kvadrata.

U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Železniku izdaju fiskulturnu salu, školsku trpezariju, hol škole za plesne grupe i prostoriju u holu za knjižaru. Kako nam objašnjavaju, prvi uslov za izdavanje prostora jeste da nastava ne trpi, odnosno da se sve nabrojano iznajmljuje u periodu kada nema nastave. U školi je gotovo 800 đaka, a novac se koristi za krečenje, renoviranje, popravke usled neke štete…

Za većinu škola u Srbiji upravo je ovo način da se popune rupe u sopstvenom budžetu. Prostorije se izdaju štamparijama, školama jezika, aikida, origamija..., tu vežbaju pozorišne i plesne grupe, izdaju se tavani, podrumi i bazeni, a najčešće – fiskulturne sale.

I dok roditelji tvrde da se školske prostorije izdaju na uštrb dece i za aktivnosti koje ne odgovaraju vaspitanju i obrazovanju, poput prodavnica u kojima se prodaje i alkohol, kafana ili kladionica, direktori tvrde da se ceo postupak odvija po zakonu i da je ovo dobar način da se škola sredi i unapredi nastava.

Direktor novobeogradske Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi” Milan Pušica kaže da prilikom sklapanja ugovora vode računa da oni kojima se iznajmljuje prostor čuvaju školsku imovinu.

– Trudimo se da to budu sportovi koje deca traže i da to budu aktivnosti zbog kojih neće biti prinuđeni da odlaze daleko od svog mesta stanovanja, već da mogu da treniraju u svom kraju, u svojoj školi – kaže direktor Pušica.

Velimir Tmušić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja Ministarstva prosvete i nauke, za naš list kaže da neće biti dato ni jedno odobrenje ukoliko ta aktivnosti na bilo koji način ugrožava decu i nastavni proces.

Na pitanje da li se dogodi da neka škola bude odbijena, Tmušić odgovara potvrdno:

– Naravno da odbijamo zahteve jer se tačno znaju standardi. Postoji, na primer, normativ koliki mora biti prostor u dvorištu po učeniku i nećemo dati saglasnost ako je taj standard ugrožen.

On objašnjava da postoje dve vrste izdavanja prostora – izdavanje na korišćenje (kada nema nastave) i izdavanje u zakup (pekare, knjižare), kao i da je neophodna saglasnost Republičke direkcije za imovinu, koja raspolaže tim prostorom.

– Godišnjim planom škole planiraju sve svoje aktivnosti u jednoj školskoj godini. Dakle, odluku o iznajmljivanju prostora donosi školski odbor i onda se upućuje zahtev Direkciji za imovinu koja od nas traži mišljenje da li bi se izdavanjem tog prostora ugrozio normativ prostora i opreme i bezbednost dece. Zato pregled škole obavljaju i prosvetni savetnici (prostor i oprema) i prosvetni inspektori (bezbednost) – objašnjava Tmušić.

On kaže da bi prosvetne vlasti više volele da se ovaj prostor koristi za potrebe škole, ali da nije sve crno-belo.

– Mi podstičemo da školski prostor što više koriste đaci, ali kada su u pitanju sportske aktivnosti i sportski klubovi koji privlače decu iz kraja, izdavanje može da ima smisla. Takođe, ima dosta škola koje imaju bazen i bez izdavanja u komercijalne svrhe nemoguće je da se pokriju troškovi struje i vode – kaže inspektor i objašnjava da prosvetna inspekcija proverava zakonsku stranu, a finansije budžetska inspekcija.

On na kraju kaže da taj novac škole ne smeju da koriste za plate, već samo za unapređenje kvaliteta nastave i nastavna sredstva.

Izvor: Politka

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');