Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Intervjuer Ivan Stojanović, SAM SVOJ GAZDA
 
 

Ivan Stojanović, SAM SVOJ GAZDA

Kafa na točkovima

Pošto godinama nije uspevao da nađe posao u svojoj struci kao profesor fizičkog, Ivan je rešio da radi bilo šta. Počeo je kao spasilac na bazenima na Siciliji, a potom se vratio u Kragujevac i zaposlio kao fitnes instruktor i istovremeno radio u jednom noćnom baru. Sada započinje sopstveni posao Kada je pre nekoliko godina došao na ideju da otvori jedinstveni kombi šop kafe, što prevedno na srpski znači da počne da prodaje kafu u specijalno prilagođenom kombiju, Ivan Stojanović nije imao pojma koliko će mu trebati vremena, živaca i para da otpočne posao koji je sam osmislio.

 

Mada ima 39 godina i po struci je profesor fizičke kulture, nikada nije imao prilike da se bavi ovim poslom. Uprkos tome, Ivan nije čekao da mu posao „padne s neba”. Radio je ono što je bilo u ponudi, a nije bilo mnogo toga. - Sve sam pokušavao da bih dobio posao u svoj struci, trenirao, bavio se sportom, ali sam, najzad, shvatio da ne mogu da se zaposlim kao profesor. Tada sam razmišljao da odem odavde i da pokušam da se snađem u inostranstvu, ali sam odustao do toga i rešio da nešto pokušam ovde, počinje svoju priču Ivan. Godinu dana radio je na Siciliji kao spasilac na bazenu, nadajući se boljem životu u tuđoj zemlji, ali nije hteo da mu tamo prođu najlepše godine. Vratio se u Kragujevac i počeo da radi kao instruktor fitnesa u jednoj teretani.

Osam godina je proveo u tom poslu, a poslednje dve i po godine radio je i u jednom noćnom baru. Priznaje da je bilo veoma naporno raditi dva posla istovremeno, ali imao je neki svoj cilj. Želeo je da nešto postigne sam, da proba, pa kako bude. Skupljao je novac da pokrene posao i sve vreme je razmišljao šta bi mogao da radi. Dugogodišnje iskustvo i rad u lokalnim barovima razvili su kod ovog mladog čoveka veliku ljubav i umešnost u pripremi i posluživanju kafe i drugih vrsta napitaka. Tako je i došao na ideju da pronađe stari kombi, po mogućstvu oldtajmer, da ga preuredi i počne da prodaje kafu po poznatim turističkim mestima u Srbiji. - Dugo sam pokušavao da pronađem po internetu još nekoga ko se bavi ovakvim poslom, ali nisam našao nikoga. To mi je bio dodatni vetar u leđa. Pričajući neobavezno sa jednim poznanikom o tome šta bih radio, saznao sam da on u svojoj garaži ima neki stari kombi marke „reno” proizveden 1975. godine. Bio je u veoma lošem stanju, zatrpan u kršu i lomu još od bombardovanja, ali uklapao se u moju priču i odmah sam se zaljubio u njega, priseća se Ivan.

Trebalo mu je tri godine da „oživi” primerak neupotrebljivog francuskog automobila i da napravi ono što je zamislio. Uložio je mnogo energije, truda, strpljenja, a morao je da radi dva posla istovremeno da bi sve isfinansirao. Priznaje da je bilo trenutaka kada je hteo da odustane od svega, jer nije bilo ni malo lako pronaći u inostranstvu sve potrebne delove koje je trebalo zameniti, a bilo je problema i sa majstorima. Uloženi trud na kraju je ipak dao rezultate. Kombi šop kafe proradio je pre desetak dana, baš u vreme održavanja Sajma čokolade i kafe. Posle toga, našao se na probi kod Velikog parka, ali Ivanova namera je da ga seli po poznatim turističkim mestima, kao što su Zlatibor, Vrnjačka banja, Tara, a biće prisutan i na raznim događajima. Koncept ovakve prodaje zasniva se upravo na promeni lokacija u turističkim centrima, blizu parkova, na manifestacijama različitih karaktera, sajmovima, koncertima i slično. Objašnjava da je u zemljama dalekog istoka, na Tajlandu, u Kini, Kambodži, kao i u Americi, ulična prodaja kafe veoma razvijen i isplativ posao.

Veoma sam zadovoljan reakcijama građana koji su probali moju kafu. Moram da se pohvalim da su cene za više od 30 odsto niže nego u kafićima, pa tako, na primer, domaća kafa košta 50 dinara, nes 90, filter kafa70 dinara. Kafe sa raznim ukusima – vanile, karamela, čokolade - su 130 dinara, što će, nadam se, privući mušterije, kaže Ivan pun optimizma i dodaje da ova vrsta pokretne prodaje kafe još uvek nije razvijena kod nas, što mu daje poseban motiv i želju da još više energije utroši na popularizaciji „kafe na točkovima”. Ivan je rešen da u ovom poslu uspe, da uvede i neke novine, da ljubiteljima kafe ponudi nove arome i ukuse, možda i sa tajnim dodacima i po ekskluzivnim receptima do kojih je došao.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži