Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Intervjuer Intervjuer: Danijel Armuš, predstavnik Udruženja UMMUS
 
 

Intervjuer: Danijel Armuš, predstavnik Udruženja UMMUS

Ispred neformalne grupe novinara Intervjuer-a razgovarali smo sa Danijel Armuš, predstavnikom Udruženja UMMUS koje se između ostalog bavi kulturno-umetničkim dešavanjima i do sada je organizovan veliki broj akcija.

Čime se bavi UMMUS ?

Mi smo nevladina i neprofitna umetnička organizacija koja ima za cilj da radi na afirmaciji kulture i umetnosti, a i podsticanjem mladih prema moralnim vrednostima. Primarni cilj nam je muzika. Muzički kvalitet nije prisutan i među mladima je nepopularan. Pre svega mislim na muziku koja ima veliku umetničku vrednosti, a nepravedno je i nedovoljno zastupljena u medijima. Mi kao udruženje bavimo se protiv kiča i šunda. Postoje mnogi muzički žanrovi koji mogu izuzetno da interesuju mlade ali treba ih više zainteresovati, a muziku promovisati. Zato smo i osnovali ovu organizaciju, da upravmo prikažemo ljudima šta je dobro. Na taj način podižemo i moral među mladima. Pored muzike radimo na kreativnim radionicama sa decom i organizujemo razna edukativna predavanja na raznim temama.

Mi smo relativno malo i mlado udruženje, ali dovoljno da radimo prema našim ciljevima. Glavni osnivači ovog udruženja čine članovi autorskog benda "Armuši", a glavni inicijator je Danijel Armuš. U organizacuju su uključeni i drugi umetnici i muzičari, a svakako da se bavimo i saradnjom sa svim mogućim organizacijama i na drugim poljima.

Ko može biti član UMMUSa?

Svako ko želi da prihvati ciljeve i da radi na realizaciji naše ideje, može postati član. Nije striktno da to bude muzičar ili umetnik, jednostavno vrata su otvorena za svakog jer radimo i na drugim poljima, među kojima su i humanitarne akcije.

Zašto umetničko i moralno usavršavanje?

Sam nazvi kaže, moramo da usavršimo ove dve stvari. Umestnost kao kulturna vrednost čini čoveka. Pogledajte gde nam je moral. Opao je na jako niske grane. Gledajte šta je najviše zastupljeno u medijima, a samim tim i među omladinom: Kič, šund i nekultura. To nismo mi. Otuda i ovaj naziv. Potrebno je kulturno uzdizanje, tj.umetničko i moralno usavršavanje. Koliko će to imati efekat, ne znam, ali svakako da će nekom pomoći.

Kada ste i na koji način ušli u muzičke vode ?

Ako me pitate za moj bend, onda smo u muzici smo bukvalno od malena. Dugi niz godina aktivno slušamo prave muzičke vrednosti i to izvodimo u praksi. Na primer: rok, blues, gospel, jazz, pop... Jeste da je to nepopularno u Srbiji i nezastupljeno, ali, ko će da poboljša kvalitet života mladih nego mi. Brojimo mnogo nastupa po Kragujevcu i Srbiji (festivali i klubovi) i malo po regionu. Predstavljamo nešto što nije lako održati jer za ovakvu vrstu muzike ne postoji pristojna finansijska sredstva, a potreban je stalan entuzijazam. Radimo iz ljubavi i ne odustajemo od našeg cilja. Želimo da prikažemo mladima da postoji mnogo toga kvalitetnog za razliku od estrade, golotinje i nemorala. Mi imamo naziv u udruženju "moralno usavršavanje". Toga se držimo.

Vaš sledeći nastup i akcije ?

Što se tiče UMMUS-a, organizacija je u fazi nalaženja novog prostora koji će omogućiti sve gore navedeno. Planiramo da svake nedelje imamo akcije, a to su: svirke, izložbe, radionice i predavanja. Za sad, primarani cilj su svirke i edukativna predavanja. Taj prostor će biti prilagođen za sve posetioce i ciljne grupe. Inače, od akcija do sada smo napravili: Predavanje na temu "Vera i religija", Predavanja na temu "Trgovina ljudim", Gospel radionice, Kreativne radionice sa decom, klupske svirke, sešne, svirke na otvorenom u Velikom parku, itd... Što se tiče benda "Armuši" koji su glavni osnivači UMMUS-a, oni rade trenutno na snimanju novih pesama. Za Kragujevac na znamo kada ćemo nastupati, ali možemo da se pohvalimo time da smo dobili ozbiljnu ponudu da napravimo turneju po Hrvatskoj na proleće. Već smo tamo svirali letos, ali sada nas očekuje ozbiljniji posao. Kao bend brojimo dosta nastupa, a neke od najzapaćenijih su: Love fest, Mikser fest, dva nastupa na RTS- u u okviru emsije Bunt, nastup na Žikinoj šarenici, Vrnjački karneval, itd.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži