Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Festivali Otvoren festival posvećen Tesli na PMF-u
 
 

Otvoren festival posvećen Tesli na PMF-u

Festival pod nazivom “Tragom Teslinih otkrića“, danas je svečano otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu. Povodom 160-godišnjice od rođenja velikog naučnika, festival su zajednički organizovali Prirodno-matematički fakultet, kragujevački Univerzitet i Grad Kragujevac.
teslaaa.jpg - 117.70 Kb

 

- Tesla je Prometej 20.veka i ono što je interesantno je da osam američkih saveznih država, dan rođenja Nikole Tesle proslavlja kao dan svoje državnosti. Ovaj skromni festival, samo je naš doprinos i početak svega onoga što treba da obeležimo, slaveći Nikolu Teslu, a opet u sklopu obeležavanja 40 godina postojanja i rada našeg Univerziteta - istakao je prof. dr Petar Veselinović, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu.

Domaćin festivala, prof. dr Srećko Trifunović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta zahvalio se u ime Upravnog odbora festivala svima koji su doprineli njegovoj organizaciji i naglasio  da je osnovna ideja organizatora bila da na ovaj način pospeši srednjoškolce i studente da razmišljaju inovativno i možda među njima pronađe nekog novog Teslu.

Teslini izumi i pronalasci utkani su u svaku poru našeg života. Na njegovim izumima počiva svetski energetski sistem, a na proizvodnji, distribuciji i korišćenju električne energije, savremena tehničko-tehnološka civilizacija. Teslini pronalasci koliko su simbol progresa, toliko su i simbol pobede ljudskog uma nad silama prirode, kako je sam naučnik  govorio.

Grad Kragujevac se pridružio organizaciji ovog festivala jer smatramo da i mi treba da damo doprinos slavljenju jubileja jednog ovako velikog naučnika čiji su izumi definitivno promenili sliku sveta i uveli nas u treći milenijum. Naša je obaveza da slavimo stvaralaštvo i zbog generacija koje dolaze i da im na taj način pokazujemo putokaz - poručio je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Nakon svečanog otvaranja, u holu Instituta za fiziku otvoren je izložba replika Teslinih patenata, na kojoj su svoje radove izložili studenti Univerziteta u Kragujevcu i srednjoškolci.

Nagrade za najbolje radove biće dodeljene 11. juna u Knjaževsko-srpskom teatru. U okviru umetničkog dela festivala, koji se organizuje povodom 160 godina od rodjenja jednog od najvećih svetskih naučnika, večeras u 19 h u Svečanoj sali PMF-a nastupiće glumci SKC-a koji će odigrati igrokaz o Nikoli Tesli, Voja Spasić, operski pevač sa "Arhangelima", ženska pevačka grupa "Nikola Tesla", pevačka grupa "Studenac" i folklorni ansambl "Svetozar Marković".

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži