Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug U Šumadiji 877 slučajeva korona virusa, u Kragujevcu inficirano 564 ljudi
 
 

U Šumadiji 877 slučajeva korona virusa, u Kragujevcu inficirano 564 ljudi

Prema poslednjim podacima Kovid laboratorije “Kraguj” koja deluje pri Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, u Šumadijskom okrugu je do noći između nedelje i ponedeljka, od 296 obrađenih uzoraka, zaraza virusom korona potvrđena kod 117 osoba, od kojih je 99 iz Kragujevca.

 

U Šumadiji 877 slučajeva korona virusa, u Kragujevcu inficirano 564 ljudi. To je najveći broj novoobolelih u tom gradu u jednom danu od početka epidemije – devet iz Knića, šest iz Aranđelovca, dve iz Batočine i jedna iz Lapova. Od početka epidemije u martu, do danas, u Šumadiji je od kovida 19 obolelo 877 ljudi, od kojih je 564 iz Kragujevca. U Kragujevcu je od početka marta do sredine juna, virusom korona bilo zaraženo 68 žitelja tog grada, dok je od polovine prošlog mesaca do danas od kovida obolelo čak 496 Kragujevčana.

Zbog drastičnog povećanja broja obolelih, uzrokovanog, najverovatnije, (pred)izbornim ukidanjem svih mera za sprečavanje širenja zaraze, u Kragujevcu je, podsetimo, 27. juna proglašena vanredna situacija, dok su prošlog četvrtka, dan nakon ponavljanja parlamentarnih izbora, na čak 11 biračkih mesta sa više od 12.500 registrovanih birača, odlukom Vlade Srbije u šumadijskoj prestonici uvedene rigorozne mere za suzbijanje epidemije koje podrazumevaju zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, odlaganje sportskih, kulturnih i zabavnih manifestacija, te ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova…

Mere se, kako može da se utvrdi i večernjom šetnjom kroz grad, primenjuju tek delimično, pošto brojne kladionice, primerice, rade do “u sitne sate”, iako im na vratima piše novo radno vreme – od 9 do 20 sati. Za kontrolu primene mera nadležna je gradska inspekcija koja, sudeći prema situaciji “na terenu”, nikako ne radi svoj posao. Nikad ga, doduše, nije ni radila… Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, prema današnjoj informaciji iz te ustanove, uredno se snabdeva testovima, te se dnevno njegovoj Kovid Laboratoriji “Kraguj” obradi do 300 uzoraka sumnjivih da su pozitivni na prisustvo virusa korona…

U laboratoriji „Kraguj“ dnevno se testiraju uzorci koji se uzimaju u KOVID-ambulanti Doma zdravlja i Kliničkom centru u Kragujevcu. Druga Kovid ambulanta u Kragujevcu, kako je zvanično najavljeno, treba da počne da radi naredne sedmice u Zavodu za zdravstvenu zaštiti radnika (nekadašnja Zastavina medicina rada). Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević rekao je danas medijima da laboratorija „Kraguj“ ima jedan PCR aparat, a da se za dve do tri nedelje očekuje isporuka još jednog od RFZO, čime će kapacitet biti povećan na obradu 500 uzoraka dnevno. Istakao je da će Institut da kupi i druge aparate i time unapredi rad KOVID-laboratorije.

Klinički centar u Kragujevcu, kojem gravitira oko dva miliona ljudi iz šest okruga centralne, zapadne i jugozapadne Srbije, te severa Kosova, ima više od 240 mesta za KOVID-pacijente i 51 mesto u intenzivnoj nezi. Do juče je u KC Kragujevac, prema rečima Slobodana Milisavljevića, zamenika direktora te ustanove, bilo hospitalizovano 125 pacijenata obolelihod kovida 19.

U Kliničkom centru tvrde da trenutno imaju veći broj pacijenata sa težim oblikom infekcije virusom korona. U kragujevačkom Kliničkom centru je pet Kovid bolnica: Infektivna klinika, Klinika za pulmologiju, Psihijatrija, Klinika za rehabilitaciju i Neurološka klinika.

foto: Dylan Ferreira

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži