Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Kratke priče Vulkanizam u Srbiji - Ima li vulkana kod nas?
 
 

Vulkanizam u Srbiji - Ima li vulkana kod nas?

Pojave vezane za izbacivanje lave, gasova i vulkanskog materijala na povrsinu Zemlje naziva se vulkanizam. Strah i poštovanje, ali i divljenje grandioznim erupcijama pokazuju da vulkani privlače našu pažnju već vekovima, čemu u prilog ide i činjenica da su Rimljani vulkanima davali božanska obeležja. Tako je bog vatre u rimskoj mitologiji nosio ime Vulkan!

Širom sveta svojim turističkim vrednostima i neobičnom lepotom posetioce privlače vulkani Etna na Siciliji, Fudžijama u Japanu, Vezuv u cijem se podnožju smestio Napulj.

Da li u Srbiji ima aktivnih vulkana?

Odgovor je negativan, ali postoje ostaci izliva lave koji su dokaz postojanja vulkanske aktivnosti.

Danas gradjani Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Novog Pazara, Negotina mogu mirno šetati bez bojazni da ce doći do erupcije vulkana, ali da su mogli biti rodjeni kojim slučajem pre pedesetak miliona godina, bili bi svedoci vulkanskih pojava i na ovim prostorima. Navodim ove gradove nimalo slucajno, jer se u njihovoj blizini nalaze vulkanski fosilni oblici (koji su prestali da budu aktivni u geološkoj prošlosti).

U najpoznatije spadaju Ostrovica (na slici), paleovulkanska kupa koja se dize sa Rudnika. Svako ko je prošao mogao je zapaziti kupast oblik koji podseća na vulkansku kupu.

U blizini Gornjeg Milanovca zapažaju se Ježevac i Treska, koji se ubrajaju u paleovulkanske terene. Idući nešto južnije stižemo do Kraljeva i Kotlenika, zatim do Novog Pazara i planine Rogozne na cijem vrhu se nalazi Jelač grad, koji predstavlja najdominantnije kupasto uzvišenje na ovoj planini. Svedoka o vulkanizmu u geološkoj prošlosti Srbije ima jos oko Vranja od kojih su najpoznatiji oblici Oblik i Grot, zatim na Kosovu Mrkonjski vis, Veletin i Zvecan kao i na prostoru istočne Srbije.

Zanimljivo je da na ovim terenima postoji veliki broj termalnih izvora i banja. Tamo gde ima vulkana ima i propratnih pojava, u smislu mesta na površini zemlje iz kojih izbijaju gasovi (mofete, solfatare), voda (gejziri), koji se mogu javiti posle prestanka erupcija. Gledajući razne članke na internetu, uviđam da je ovo jako interesantna tema iako ljudi teže senzacionalizmu izostavljajući precizne informacije.

U Srbiji trenutno nema aktivnih vulkana niti izgleda za tako nešto, samim tim ni gejzira. Gejziri koji se danas u nekim banjama predstavljaju kao atrakcija su ljudskog porekla (bušotine iz kojih pod pritiskom izlazi voda). Možda ste do sad nebrojeno puta prosli pored navedenih kvazi-vulkanskih oblika - sada ćete ih siguno drugačije posmatrati i obratiti pažnju na njih.

 

Komentari

 
0 #3 Claudia 14-04-2017 05:12
I was curious if you ever thought of changing the page layout
of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
But maybe you could a little more in the way of content so
people could connect with it better. Youve got an awful
lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?


My homepage ... BHW: http://juliusfdy.mihanblog.com/post/3
Citiraj | Prijavi administratoru
 
 
+2 #2 ssss 15-09-2016 17:23
Citiranje Katarina:
ja se mnogo bojim vulkana.

blago tebi
Citiraj | Prijavi administratoru
 
 
0 #1 Katarina 26-04-2015 13:13
ja se mnogo bojim vulkana.
Citiraj | Prijavi administratoru
 

This content has been locked. You can no longer post any comment.