Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Intervjuer Saša Radulović o Venture Capital Fondovima
 
 

Saša Radulović o Venture Capital Fondovima

Finansijski stručnjak i bivši ministar Saša Radulović, održao je u četvrtak predavanje na Ekonomskom fakultetu o Venture Capital Fondovima. Razgovarali smo sa njim o načinu ulaganja u preduzeća, finansijama, ali i njegovom stavu o aktuelnoj prodaji Telekoma.

radulovic.jpg - 64.44 Kb

KO:Zašto bi se investitori odlučili za Venture Capital Fondove, ako je su neizvesni i isplatljivi tek posle nekoliko godina?

-Investitori se već odlučuju za ove fondove, zato što im mogu doneti ogromnu dobit. Ova ulaganja jesu rizična, ali ukoliko se pronađu prave firme, mogu biti veoma isplatljiva. Najrazvijeniji su u Americi, a Nikola Tesla ih je koristio još u 19. veku. On je najbolji primer pronalazača koji se finansirao iz Venture Capital Fondova.

KO:Na koji način se prepoznaju buduće jake kompanije?

-Na osnovu toga koliko dobro prepoznaju tržište, što se može zaključiti iz razgovora sa njima. Bitno je koliko dobro prepoznaju tehnologiju, konkurenciju, njihove lične karakteristike, ali i strast koju osećaju prema poslu. Investitorima je bitno da su firme obećavajuće, jer je najbitnije da im se vrati početni kapital.

KO:Da li država može biti investitor u Venture Capital Fondu?

-Država Izrael je već realizovala ovakve investicije. Srbija je pokušala, ali još nije realizovano. Bilo je uloženo 4 milijarde u fondove, ali je ivestiranje obustavljeno. Država ne sme direktno ulagati u firme, ali može u investicione fondove. Ukoliko investira 40% kapitala, a fond investira u firmu, to bi bila najbolja vrsta Venture Capital Fonda.

KO:Kakva je trenutna situacija u Srbiji, što se tiče ovih fondova?

-Postoje takozvani ''biznis anđeli'', pravna lica koja ulažu u kompanije, kao i mali fondovi koji naginju ka ovim investicijama, ali još ne postoje Venture fondovi.

KO:Šta mislite o prodaji Telekoma?

-Prodaja nije dobra. Norveška i Nemačka su u svom Telekomu uvele departizaciju i izvele ih na berzu. Te kompanije su ostale u vlasništvu domaćih fondova, a pritom su nastavile da se razvijaju. Važno je znati da strateški investitor ne kupuje kompaniju, već tržište.

KO:Šta biste posavetovali početne preduzetnike? Kako da dođu do investitora?

-Moraju imati iskustvo, znanje i ideju. Znanje je najvažnije, ono može biti presudno. Osim toga, bitno je ispitati tržište, osetiti konkurenciju. Vlasnici ovih fondova pre svega traže znanje, a ne primarno ideju.

foto: Stefan Svičević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži