Trenutno se nalazite na strani: Početna strana
 
 

Novi dan, novi problemi sa parkingom: ima li rešenja?

Bezuspešna potraga za parking mestom zaista može upropastiti dan od samog jutra. Ustali ste na vreme, spremili se za novi radni dan, pokrenuli svog četvorotočkaša i stigli na odredište na vreme. Međutim, ostajete zarobljeni u svom automobilu jer slobodnog parking mesta nema na vidiku. S druge strane, ako svaki dan morate da krećete minimum pola sata ranije da biste sve stigli po rasporedu, ceo koncept korišćenja ličnog prevoznog sredstva radi bržeg transporta pada u vodu.

 

Stižete do javne garaže i dobijate informaciju koliko je slobodnih mesta na raspolaganju. Međutim, tek tad počinje trka i igra nadmudrivanja s ostalim vozačima. Jer, možda znate koliko je trenutno slobodnih mesta, ali ne i gde se ona nalaze!

Problemi s parking prostorom više nisu rezervisani ni samo za metropole. Sve veći broj vozila, a nedovoljno parking mesta - problem je s kojim se susreću i manja mesta. Statistika kaže da vozač u proseku izgubi čak 4 dana godišnje na traženje parking mesta. To je praktično još jedna radna nedelja, koja nam definitivno nije bila potrebna!

Stres prilikom potrage za parking mestom je zapravo nemerljiv, jer u obzir moramo uzeti brojne faktore. Pored živaca, trošimo brojne vredne resurse: vreme, gorivo, povećava se emisija ugljen-dioksida.

Jasno je da će vam jednog dana prekipeti i zapitaćete se da li postoji efikasno rešenje za sanaciju problema parking prostora. Na svu sreću, rešenje postoji i krije se u implementaciji najsavremenijih sigurnosnih sistema, pre svega pametnih sistema video nadzora.

Pametni sistemi video nadzora priskaču u pomoć!

Najmodernije rešenje problema pronalaska parking mesta je instalacija intuitivnog sistema, koji će pomoću svetala usmeravati vozila. U takvim situacijama bi se sofisticirani parking menadžment sistem oslanjao na strateški postavljenu mrežu kamera za video nadzor, kako bi se u stvarnom vremenu dobili podaci o slobodnim parking mestima.

Kako bi to izgledalo u praksi?

Kamere se nalaze direktno iznad parking mesta i u realnom vremenu beleže protok vozila. Svetlo koje je povezano s kamerom menja boju u skladu sa statusom parking mesta iznad kojeg se nalazi: crvena boja za zauzeto, zelena boja za slobodno. Moderni sistemi video nadzora nude napredne funkcije, pa se posebnim svetlom može označiti tip parking mesta: plava boja za parking prostor rezervisan za invalide. Sofisticirani sistemi nude brojne napredne funkcije, što omogućava maksimalnu fleksibilnost i lakoću prilagođavanja različitim situacijama i zahtevima.

Kamere koje se koriste u ovu svrhu moraju imati izuzetno vreme reakcije, kako bi informacije stigle do sistema u realnom vremenu. Pravovremena informacija je cilj celokupne organizacije. Dakle, menaždment u svakom trenutku mora biti upućen u raspoloživost slobodnih parking mesta i njihove lokacije. Stoga se, za potrebe parking menadžmenta, koriste isključivo kamere koje pružaju 99,99% tačne informacije u stvarnom vremenu. Pored toga, kamere moraju besprekorno funkcionisati u različitim klimatskim zonama, pa je imperativ da se lako prilagođavaju temperaturama od -20 do 50℃. Informacije o slobodnim parking mestima i njihovim lokacijama pojavljuju se i na ekranima koji su strateški postavljeni u garaži (u zavisnosti od veličine i konstrukcije garaže), kako bi se vozači lakše snašli.

Važna osobina savremenih sigurnosnih sistema je i mogućnost integracije. S tim u vezi, integracija ANPR tehnologije u sistem parking menadžmenta, naoružanog najsavremenijom opremom za video nadzor, omogućava automatizaciju procesa (automatsko podizanje rampe ako naiđe vozilo koje se već nalazi na “beloj listi”), dok vozačima može pomoći da lakše pronađu svoje vozilo, u slučaju da su zaboravili gde su se parkirali. Dakle, jedan sistem rešava brojne probleme i otvara prozor za buduće inovacije.

Zašto garaža koju koristim nema sofisticirani parking menadžment sistem?

Kompanija Hikvision trenutno vodi u inovacijama za unapređenje menadžmenta parking prostora. Kao preduslov za ugradnju ovakvog sistema u garaže oni ističu zalaganje vozača, saradnju, ali i spremnost na izdvajanje značajne investicije.

Sofisticirani sistemi, poput ovog, zahtevaju povremeni stručni remont i proveru rada kompletnog sistema. Stručnjaci iz kompanije su tu kao podrška, od trenutka ugradnje sistema do puštanja u rad i daljeg remonta, ali je jasno da ovakva organizacija podrazumeva ozbiljnu računicu. S druge strane, jasno je i da bi ugradnja jednog ovakvog sistema smanjila stres koji nam svake godine ukrade čak 4 dana. Zaključujemo da se ulaganje u savremeni sistem isplati na duže staze – i investitorima koji za cilj moraju imati pružanje vrhunske usluge i krajnjim korisnicima.

Modernizovan sistem parking menadžmenta na jednostavan način rešava globalni problem. Nije u pitanju proizvod koje sami možemo ugraditi u svoj automobil i tako rešiti sopstvene muke. Radi se o globalnom problemu, pa i rešenje mora da se primeni globalno. Ipak, ostaje nada da ćemo uskoro imati priliku da se susretnemo sa ovakvim sistemima u javnim garažama širom naše zemlje. Međutim, pre nego što se pozabavimo globalnim problemima, najbolje je da “pospremimo sopstveno dvorište”. Ako ste u potrazi za modernim sistemima tehničke zaštite koji su fleksibilni i lako se prilagođavaju vašim željama i potrebama vašeg doma ili poslovnog prostora, kompanija Videomont je pravi izbor. U ponudi možete pronaći bogat asortiman rešenja tehničke zaštite svetski poznatih proizvođača i to po pristupačnim cenama.