Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Ostali sportovi Sa dva točka do pet krugova
 
 

Sa dva točka do pet krugova

sportAngažmanom najboljih srpskih biciklista, uz svoje “zvezde” i plejadu mlađih talentovanih vozača, želimo da, u saradnji sa bugarskim profesionalnim timom iz Plovdiva, ostvarimo dovoljno međunarodnih bodova za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, što je višedecenijski san “crvenih” - kaže predsednik Biciklističkog kluba Radnički Branko Ostojić.

Jedan od najstarijih kragujevačkih klubova iz porodice Radničkog, biciklistički, osnovan je još davne 1939. godine. Gotovo dve poslednje decenije, opstajao je samo zahvaljujući entuzijastama, da bi od prošle godine krenuo putem povratka slave kakve je nekada imao kada su za ovaj klub vozili Milovan Gazdić, Zoran Živković i mnogi drugi.

Tim koji je pobrao sve titule u planinskom biciklizmu, ove sezone, kako kažu, sve karte baciće i na drumski biciklizam. Ekipa sastavljena od aktuelnih i bivših šampiona i vicešampiona to garantuje, kao i odlična organizacija unutar kluba. Nema šta, hiper agilni direktor Aleksandar Marić, u skorije izabranom predsedniku Branku Ostojiću dobio je oslonac koji je nedostajao.

Upravo od kada je Ostojić došao u klub, ambicije Kragujevčana prerasle su lokalne okvire, pa je razumljivo da se razgovor o namerama “crvenih” za naš list govori baš sa prvim čovekom kluba.

Osnove su, reklo bi se, postavljene protekle sezone.

- Minula godina, za nas je, posle dužeg vremena, bila prva godina ozbiljnog rada. Kada to kažem, prvenstveno mislim na drumski biciklizam. Iza nas je veoma uspešna sezona, u kojoj smo učestvovali na svim trkama. Vrhunac takmičenja odigrao se u Subotici na državnom prvenstvu, 27. juna, gde je naš takmičar Goran Šmelcerović osvojio odlično drugo mesto u pojedinačnoj konkurenciji. I u ekipnom plasmanu smo takođe bili drugi, odmah iza profesionalnog tima Partizana iz Beograda, dok su juniori osvojili treće mesto, timnski.

Uspeh je utoliko značajniji, ukoliko se ima u vidu da Kragujevac i biciklistički sport, naročito na drumu, više od 15 godina nije imao nikakvih rezultata.I drugi su se peli na postolja, takođe u drumskom takmičenju.

Da. Predrag Prokić je zabeležio pobedu na poslednjoj trci za Ligu Srbije, a mlađi senior Lazar Filipović na prvenstvu u Subotici bio treći.
Uz to, Prokić je postao i standardni član reprezentacije Srbije, prošao kompletan program. Takođe, dobre rezultate imao je i Šmelcerović na “Trci kroz Srbiju” i “Trci kroz Rumuniju”, gde je, kao dvanaestoplasirani, bio najbolji srpski vozač.A što se tiče planinskog biciklizma?

- Idealna sezona, jedna od najuspešnijih. Odbranili smo sve što se moglo odbraniti iz 2009. godine. Bojan Đurđić je bio neprikosnoven. Pobedio je na sedam od isto toliko trka, a titulu je sačuvao i junior Mirko Skandarski. Ista dvojica briljirali su i na prvenstvu Balkana, gde su takođe bili najbolji u svojim kategorijama.Ekipa se, za ovu godinu, dosta pojačala. Mnogi kažu da imate “atomski” tim. Najbolji u Srbiji.

- Mislim da smo dovođenjem Žolta Dera iz beogradskog Partizana ostvarili naše ambicije, čime su nam porasli apetiti na drumu jer sada u svojim redovima imamo šampiona države, koji je ujedno i pobednik Lige Srbije. To nam je, shodno našim ambicijama, bio i glavni cilj.Takođe, krajem godine potpisali smo i ugovore sa Svetislavom Blagojevićem, državnim prvakom u kategoriji vozača do 23 godine, koji je isto došao iz Partizana, kao i sa Bojanom Marićem, vicešampionom države u toj kategoriji, članom niškog Železničara.Da ne pričam da smo izazvali interesovanje i pažnju mnogih vrhunskih takmičara u Srbiji. Pored pomenutih, imamo još petoricu iz naše škole, pre svega Stefana Paunovića u kategoriji do 23 godine, seniore Nemanju Vukovića i Lazara Filipovića i jednog od veoma talentovanih juniora Luku Nikolića.Sklopili ste dogovor i sa jednom od najboljih profesionalnih bugarskih ekipa, sa kojom ćete imati zajednički nastup na evropskoj sceni.

- Krajem godine uspeli smo da se dogovorimo o zajedničkom nastupu sa ekipom Car Simeon iz Plovdiva. O kakvom se timu radi reći će vam samo jedan podatak, a to je da oni u svojim redovima imaju, u kategoriji do 23 godine, najboljeg vozača u Evropi, a radi se o Borislavu Ivanovu. S obzirom da su u ovom timu svi profesionalci, nadamo se uspešnoj saradnji, a sa druge strane, mislim da ćemo i dosta naučiti od njih.Sve ovo samo je prvi korak u stvaranju kontinentalnog kombinovanog tima za 2012. godinu, u čijem ćemo okrilju nastupati na svim značajnijnim takmičenjima za “Evro tur”, jer su nama, za sada, ta vrata još zatvorena.

Šta to, ustvari, znači?

- To znači da, ako se prijavite za jedno takvo takmičenje, organizatori vam pokrivaju sve troškove oko učešća, a da ne pričam o nagradnim fondovima koji se kreću i do 300 hiljada evra.
To će za nas biti velika prednost, pošto ne manjkamo ni malo što se kvaliteta naših biciklista tiče. Čak, naprotiv. Imamo tim da se nosimo sa velikim ekipama.
Planovi su više nego ambiciozni.

- I na duge staze. Rukovodstvo kluba planira da stvori vrhunski tim, koji će svojim rezultatima i medijskim kampanjama i promocijama, pre svega raditi na animiranju što većeg broja dece. Želja nam je da omasovimo ovaj sport kroz školu biciklizma i dobijemo nove takmičare vrhunskog dometa. Do sada nismo tako radili.
Na kojim takmičenjima ćete, dakle, nastupiti?

- Bukvalno na svim. Dobili smo poziv, kao klub, ne naši biciklisti pojedinačno, i to je takođe nešto što se dešava po prvi put, da učestvujemo na “Trci kroz Srbiju”, gde gajimo velike ambicije, a stigao je i poziv za izuzetno jaku trku u Crnoj Gori, pod nazivom “Putevima Kralja Nikole”, na kojoj voze i najbolje međunarodne selekcije.Sam poziv, već sada, govori o respektu koji imamo u Biciklističkom savezu Srbije, ali i u internacionalnim biciklističkim organizacijama.

Prioriteti su…

- Pre svega da našem najboljem takmičaru Žoltu Deru obezbedimo da sakupi što više međunarodnih bodova za plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Zato ćemo i nastupati na svim trkama kao tim, da bi mu, pošto se radi o najbolje plasiranom srpskom vozaču u Evropi, omogućili da se to i desi, a mi doživimo san da Kragujevac ima olimpijca i u ovom sportu. To bi zaista bio veliki uspeh.Baš u tome će nam u velikoj meri pomoći i tim iz Bugarske, sa kojim ćemo zajedno nastupati na najpoznatijim trkama u Turskoj.

U mauntin bajku?

- Očekujemo da će Bojan Đurđić i Luka Nikolić i ove sezone pokazati dominaciju i uspeti da odbrane titule u svojim kategorijama. Mi ćemo, kao klub, učiniti sve da im put do novih zvanja olakšamo. Đurđić će pokušati da se dokaže i u ciklo krosu, koji je na programu već sada u januaru, gde par godina zaista nije imao sreće, zbog pehova koji su ga pratili.
Kad se sve sabere, neizbežno je pitanje finansija.

- Ja zaista ovom prilikom moram prvo da se zahvalim Skupštini grada Kragujevca, koja nam je uvek izlazila u susret i čijom zaslugom su i postignuti ovi rezultati. Tu su zatim brojne donacije prijatelja kluba, bivših asova koji nam pomažu.Posebno bih se zahvalio našem dugogodišnjem biciklisti Slobodanu Nikodijeviću, koji nam je po stvarno minimalnim cenama obezbedio opremu, tako da smo u prošloj sezoni bili najlepše obučena ekipa.

I na kraju...

- Želim da kažem i to da su vrata našeg kluba svima otvorena, svakome ko želi da na bilo koji način pomogne, a sve u cilju postizanja što boljih rezultata. Kako sam već rekao, želimo da ispunimo višedecenijski i istorijski san da imamo učesnika na olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Kragujevacke

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži